Fyll ditt hem med doften av rosor med 3 gör-det-själv-metoder

av Hilda Maria Morgan

05 Juni 2023

Fyll ditt hem med doften av rosor med 3 gör-det-själv-metoder
Advertisement

Varje år får våren oss att återupptäcka rosors färger och dofter: det finns oändliga varianter, och vissa är designade just för att ha en berusande doft, en som är omöjlig att glömma. Bland de mest kända har vi helt klart Damascenerrosen, odlad sedan urminnes tider för sin extraordinära doft, såväl som för sitt prydnadsvärde.

Ur den och vissa andra rosor utvinns eteriska oljor och framställs produkter av olika slag, som även används i kosmetika, som till exempel rosenvatten. Men med rosor kan vi också skapa gör-det-själv-medel för att sprida den där oemotståndliga doften i hela huset. Upptäck några av dem nedan.

Advertisement

Rosenvatten att spraya

Rosenvatten att spraya

Creativo

Hemma kan du enkelt tillreda rosenvatten, som också har olika fördelar för vårt välbefinnande och skulle kunna ingå i vår skönhetsrutin på olika sätt. Här är ett lätt recept att prova för att göra det hemma. Du behöver:

  • 2 muggar färska rosenblad
  • 1,5 liter destillerat vatten
  • en sil
  • en sprayflaska i glas

Så här går du tillväga

2 koppar färska rosenblad

1,5 liter destillerat vatten

en sil

en sprayflaska i glas

Så här går du tillväga

1.       Rengör kronbladen väl: de måste tvättas försiktigt och lämnas att torka lite.

2.       Lägg dem i en kastrull eller stekpanna med höga sidor.

3.       Häll destillerat vatten tills det bara täcker dem (så det skulle kunna bli lite över).

4.       Sätt på spisen på låg värme.

5.       Stäng kastrullen med lock och låt sjuda i 30 - 45 minuter, tills kronbladen tappar färg.

6.       Utan att öppna, ta bort kastrullen från värmen och låt svalna helt.

7.       Filtrera och fyll flaskan.

Du kommer att få den mest naturliga och läckra parfymen att spraya i ditt hem: för att få den att hålla längre, istället för att bara spraya den i luften, spraya den på gardiner och möbelklädsel.

Advertisement

Potpurri och eteriska oljor

Potpurri och eteriska oljor

Creativo

Du kan skapa ett läckert potpurri genom att bara använda de plockade kronbladen (även de som precis har fallit, men som inte är alltför skrynkliga ännu). Allt du behöver göra är att torka dem, och för det finns det flera metoder:

  • Med exsickator: om du av en slump har en hemma, är det den perfekta apparaten för dessa förberedelser också, och du behöver bara följa instruktionerna.
  • Lufttorka: placera dem utspridda, utan att överlappa dem, på en plan och perforerad yta – myggnät, nät, siktar fungerar bra. Placera allt i en väl ventilerad del av huset men där de inte påverkas av direkt solljus. Vänd dem med några dagars mellanrum och inom ett par veckor är de klara!
  • I varmluftsugnen: placera ut kronbladen jämnt fördelade och sätt in dem i ugnen på 20°, vänd dem ofta. Efter 3 eller 4 timmar är de klara, och köket kommer att dofta av rosor!
  • I mikrovågsugnen: ta en bricka som är lämplig för tillagning i mikrovågsugn, täck den med hushållspapper, lägg ut kronbladen på det (utan att överlappa dem) och täck allt med ytterligare ett lager hushållspapper. Lägg en tallrik ovanpå, som ett lock. Aktivera tillagningen på maximal effekt i 30 sekunder, upprepa eventuellt operationen i 20 sekunder tills kronbladen är torra. Låt dem sedan lufttorka lite på en ventilerad och torr plats i några timmar (eller högst en dag) så är de klara.

Blanda rosenbladen med andra blomblad, eller också med torkad frukt och till och med kryddor, men enbart ett potpurri av rosor är också fantastiskt, som du kanske kan "boosta" med hjälp av några droppar eterisk olja av Damascenerrosen.

Faktum är att den eteriska oljan från Damascenerrosen kan bli ditt hjälpmedel om du inte vill lägga all denna tid på att förbereda de metoder som just beskrivits: du kan skapa en deodorant för hemmet genom att tillsätta droppar eterisk olja i en flaska destillerat vatten (om du vill, även till en blandning av vatten och ren vodka eller sprit för parfymer). Och du kan också hälla dropparna i potpurri som har tappat sin doft vid det här laget, eller på tygrester som du kan placera ut runt om i huset.

Redo att fylla ditt hem med doften av rosor?

Advertisement