Säsongsbyte i garderoberna: hur man får bort den obehagliga instängda lukten från tröjorna

av Hilda Maria Morgan

12 December 2022

Säsongsbyte i garderoberna: hur man får bort den obehagliga instängda lukten från tröjorna
Advertisement

Säsongsbytet har kommit och med det även garderobsbytet. Vi måste lägga undan baddräkter och kortärmade kläder i väntan på nästa sommar och damma av halsdukar och vintertjocktröjor. Det vi fruktar mest med detta är inte så mycket ansträngningen att behöva flytta allt från ett ställe i garderoben till ett annat, utan lukten av instängdhet som kan ha genomsyrat kläderna under säsongen då de inte används.

Även om det nästan är omöjligt att sätta på sig dem i de förhållanden, kan det vara lika svårt att tvätta om allt, speciellt om vi har så mycket kläder. Så hur undviker man detta irriterande besvär? Här är några enkla knep.

Advertisement

1. Vädra

1. Vädra

Creativo

Det första du kan göra för att eliminera risken för att våra kläder ska lukta kvavt är att regelbundet vädra ur garderoben. Vidare, vid säsongsbytet, ta alla dina vinterkläder och häng dem i friska luften i några timmar: när du lägger tillbaka dem i garderoben kommer de att vara helt rena och fria från dålig lukt.

Advertisement

2. Bikarbonat

2. Bikarbonat

Creativo

Bikarbonat är också bra för att ta bort dålig lukt. Du kan använda den på två sätt:

  1. Som i fallet med kylskåpet, förvara bikarbonaten i en liten skål i din garderob eller sprid ut denhyllans yta i några timmar och ta bort den när du lägger dit dina kläder.
  2. Du kan också skapa en blandning av vatten och bikarbonat med några droppar eterisk olja och spraya det på kläderna när du hänger ut dem utomhus. Det kommer att lämna en behaglig doft på plaggen.

3. Ånga

3. Ånga

Creativo

Ånga är också användbar i dessa fall för att släta ut fibrerna och ta bort eventuell dålig lukt. Låt dina kläder hänga i badrummet medan du duschar.

4. Tidningar

4. Tidningar

Creativo

Tidningen har en stor absorptionsförmåga och kan även användas för att eliminera dålig lukt: skrynkla ihop ett ark av det och lägg det i garderoben i minst 4 timmar så kommer dina kläder blir perfekta!

5. Torktumlare

Om du inte vill tvätta dina kläder men de föregående stegen inte räckte, kan du prova att köra dem torktumlaren tillsammans med doftbladen: resultatet kommer att garanteras!

Advertisement

6. Garderobsuppfräschare

6. Garderobsuppfräschare

Creativo

Du kan också få dina kläder parfymerade direkt i garderoben, genom att sätta in gör-det-själv parfymörer:

  • tvålflingor: Marseille-tvål är utmärkt för att ta bort dålig lukt; reducera den till flingor och lägg den mellan kläderna i en påse.
  • citrusskal: de är också utmärkta parfymörer; låt dem torka och lägg dem i garderoben i en påse med vadd av bomull
  • aromatiska örter: lagerblad, mynta, eukalyptus och lavendel är bara några av de örter som du kan använda som parfym; välj din favorit och lägg den mellan kläderna i en bomullspåse.

Vad händer om ingen av dessa lösningar fungerar? Tja, i det här fallet måste du bara ge upp och tvätta om allt. Tillsätt lite bikarbonat eller vit vinäger i din tvättmaskin under en kort cykel och dina kläder kommer att bli som nya igen! Glad vinter allihopa!

Advertisement