Hög fuktighet i huset: knepen för att försöka bekämpa den

av Hilda Maria Morgan

22 November 2022

Hög fuktighet i huset: knepen för att försöka bekämpa den
Advertisement

Om åsynen av fönster som immas igen av en vattenslöja är något du är van vid, betyder det med största sannolikhet att det är lite för hög luftfuktighet i det rummet. Kondens på fönstren är oundviklig när det är stora termiska förändringar mellan insidan och utsidan, alltså när temperaturen sjunker mycket under de kallare årstiderna och vi håller våra hem varma med de olika system som finns, men om fenomenet kvarstår eller bildas snabbt igen även efter att ha ventilerat eller när det inte finns förutsättningar som motiverar det, då kanske det är lämpligt att avfukta miljön.

Ännu mer om vi märker andra varningstecken, som mörka fläckar på väggar och tak, som ofta beror på mögelbildningar som inte alls är hälsovänliga. I de allvarligaste fallen är det nödvändigt att förstå grundorsaken för att göra ett rejält ingrepp, men om det är mildare eller periodiska fall kan vissa hushållsknep som de som anges nedan också hjälpa.

Advertisement
Creativo

Creativo

Till miljöer som garage eller källare, eller kanske till vinden, kan du förbereda en rudimentär avfuktare med stensalt: utrusta dig med två robusta plasthinkar, för att sätta in den ena i den andra. I den övre gör du hål i botten, små men många. Lägg sedan in den i den andra och fyll den med stensalt. Den senare är hygroskopisk, därför absorberar den fukt, och du kan därför förvara denna billiga enhet i ett hörn av rummet, kom ihåg att med jämna mellanrum kontrollera om botten av den yttersta hinken (den lägsta som vilar på marken) är full av avloppsvatten som du måste tömma.

Något liknande, i ett mer kompakt format och dessutom berikat med en del behagliga dofter, kan göras i de rum vi använder oftast, som badrummet eller köket. Där kan det räcka med grovt salt. Skaffa sedan några rester av tyg som andas (gasväv, lätt bomull, lätt linne och liknande) och några glasburkar. Fyll varje burk med salt, om du vill, tillsätt några droppar eterisk olja efter smak, täck med tyget som du sätter på plats med ett gummiband och arrangera burkarna i rummens fuktiga hörn. Också i det här fallet måste du tömma och förbereda allt varje gång du märker att saltet löser upp sig och burken fylls med vatten, men det kommer alltid att vara en enkel och även billig operation.

Om du har ett rum där du kan hänga ut din tvätt under kalla perioder kan medel som det i burken hjälpa till att motverka fukten som bildas när kläderna torkar!

Advertisement