Vita eller färgade handdukar? Varför det är bäst med vita handdukar

av Hilda Maria Morgan

02 Juni 2023

Vita eller färgade handdukar? Varför det är bäst med vita handdukar
Advertisement

När det kommer till badrummet är en av de saker att uppmärksamma valet av handdukar. Handdukar, om de väljs på rätt sätt, kan också bli ett viktigt inredningselement och vara grundläggande för att vi bättre ska kunna njuta av det rum som mer än något annat måste göra att vi känner oss avslappnade. Just därför är det nödvändigt att vara särskilt uppmärksam i sitt val.

Designers brukar rekommendera att välja handdukar efter inredningens färger, utan att försumma personlig smak och den effekt som varje färg kan ha på vårt humör. Om det mest rekommenderade valet är neutrala, varma och avslappnande toner, finns det en utmärkt anledning att välja vita handdukar istället, samtidigt som man riskerar att ge en kall och opersonlig atmosfär till hela miljön. Vi förklarar mer nedan.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Vi är alla överens om att prioritera materialet de är gjorda av när vi väljer våra handdukar. Faktum är att handdukar måste vara mjuka och motståndskraftiga, samt tillräckligt absorberande, och av denna anledning är den allra första egenskapen vi uppmärksammar dess tyg. På andra plats vid valet av handdukar kommer färgen.

Det är sant, vita handdukar kan ge våra badrum en mycket opersonlig känsla, samt blir smutsiga snabbare än färgade, vilket tvingar oss att tvätta dem oftare. Det är dock lika sant att det är mycket lättare att ta bort fläckar och desinficera en vit handduk än färgade. Och kanske av just denna anledning är vitt den färg du väljer när du väljer lakan till ett hotell och boende i allmänhet. Hur många gånger har man inte bytt ut handdukarna och insett att de som precis tagits fram ur garderoben redan luktade dåligt? Och hur många gånger har du upptäckt att du inte kunnat rengöra dina handdukar ordentligt?

Tricket för att alltid ha fräscha, rena och parfymerade handdukar ligger just i valet av färg: vita handdukar kan rengöras och desinficeras mycket enkelt, helt enkelt genom att tillsätta blekmedel till varje tvätt, och av denna anledning är de mindre utsatta för spridning av mögel, utveckling av dålig lukt och ihållande fläckar.

Vad händer om du vill undvika blekmedel? Det finns flera naturliga ingredienser som kan ersätta det i tvättmaskinen för att bleka och desinficera handdukar:

  • vit vinäger är till exempel perfekt för att bleka handdukarna samtidigt som de håller dem mjuka, eftersom det ersätter sköljmedel;
  • bikarbonat är perfekt om du också vill säkerställa perfekt hygien och undvika uppkomsten av dålig lukt;
  • citronsyra, som vinäger, gör att du kan få en blekande och mjukgörande verkan med en enda produkt.

Även om vitt inte skulle vara ditt förstahandsval, är det kanske värt att ompröva, och eventuellt schemalägga en tätare tvätt. Hygien och framgångsrik rengöring kommer att vinna i längden.

Advertisement