Är frysen blockerad av is? 2 metoder att prova och 1 att undvika för att frosta av den

av Hilda Maria Morgan

31 Maj 2023

Är frysen blockerad av is? 2 metoder att prova och 1 att undvika för att frosta av den
Advertisement

Vårt liv skulle vara väldigt annorlunda om vi inte hade en frys i köket, hur liten den än är. Att ha en frys tillgänglig gör det faktiskt möjligt för oss att fylla på med mat, att spara rester under lång tid och kort sagt undvika slöseri. Dess närvaro är nästan alltid ett faktum, men det är först när den börjar fungera dåligt som vi inser hur värdefull den verkligen är.

Även om de senaste modellerna är frostfria, och alltså inte borde fyllas med is, så riskerar de som har de äldre eller billigare modellerna ofta att behöva hantera denna fruktansvärda händelse. Och det är inte sagt att det inte skulle kunna uppstå något funktionsfel som orsakar en isproduktion även i de mest moderna modellerna. Så vad kan man göra? Det är nödvändigt att agera så snart som möjligt för att eliminera all is som skapats, för att få apparaten att fungera korrekt igen – och undvika höga reparationskostnader, samt en högre elförbrukning som sedan skulle tynga räkningen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Innan du börjar, se till att du vet var du tillfälligt kan förvara all mat du har i frysen: du kanske har en annan apparat, du skulle kunna ställa in saker i kylen med extra is, du kan dra nytta av vinterns låga vintern temperaturer (om du råkar frosta av under den perioden) eller be vänner och familj att ta hand om maten för en dag.

En annan oundviklig försiktighetsåtgärd: koppla ur frysen från eluttaget. Om frysen är ett fack som är kopplat till kylen kan du kontrollera om det är möjligt att avaktivera endast det första, så att kylen fortfarande är igång. Annars måste du se till att du kopplar ur hela apparaten och på något sätt förhindra att maten i kylen blir dålig.

En sista användbar förberedelse: ordna gamla handdukar eller kökshanddukar runt öppningen av frysen, eftersom det oundvikligen kommer att samlas vatten på golvet och du måste undvika att skapa en sjö. Se också till att du har på dig bekväma skor som inte glider lätt på våta golv.

Metoderna du kan prova

1.       En kastrull med varmt vatten: det här är den enklaste metoden. Ta helt enkelt en kastrull och fyll den med hett vatten, sätt in den i botten av frysen, stäng dörren och låt värmen smälta det mesta av isen. Under tiden torkar du upp vattnet som kommer ut ur botten av frysen. Du kan behöva använda mer vatten för en andra omgång, men det brukar fungera.

2.       Hårfönen: hårtorken är ett lite mer riskabelt val, med tanke på att det är en elektrisk apparat, men den kan påskynda borttagningen av isen. Rikta den mot isblocken som ska tas loss och lirka samtidigt.

I vilket fall som helst, bör du aldrig använda vassa föremål eller metallföremål för att ta bort isen, det är bättre med träslevar. Det kräver lite tålamod men det fungerar. Salt rekommenderas ibland, men det är riskabelt eftersom det kan korrodera den inre beläggningen eller den yttre, om det inte tvättas bort perfekt i slutet av operationen.

Passa till sist på att tvätta hela frysen innan du startar om den: använd vatten med lite diskmedel och några droppar vinäger eller ett par matskedar citronsaft, och se alltid till att du sköljer ordentligt.

Advertisement