Få dina växter att klättra med dessa 10 enkla spaljéförslag

av Hilda Maria Morgan

02 Juni 2023

Få dina växter att klättra med dessa 10 enkla spaljéförslag
Advertisement

Det finns många klätterväxter som vi kan odla i vår trädgård: från praktfulla små klätterrosor till majestätiska blåregn, men även grönsaker som tomater, gurkor eller baljväxter, eventuellt blommande klätterväxter eller fruktrankor, men de är alla växter som behöver ett stöd för att kunna klättra uppåt. Av denna anledning är det viktigt att dessa växter har spaljéer att stödja sig vid.

Det finns många föremål som kan hjälpa oss i denna uppgift och samtidigt hjälpa oss att inreda våra utomhusutrymmen på bästa möjliga sätt: valv, grindar, staket, tunnlar eller skärmar för att säkerställa avskildhet, de  är alla perfekta för att få våra växter att klättra och skapa en hörn av avkoppling eller en estetiskt tilltalande köksträdgård.

Oavsett vad du väljer finns det många enkla och billiga alternativ, som du också kan göra med DIY. Nedan anger vi 10 intressanta förslag.

Advertisement

1. Klassisk grönsaksträdgårdsstöd

För vårt trädgårdsland är den mest klassiska metoden för att få våra grönsaker att klättra att sticka ner pinnar på lika avstånd och förena dem med snöre. Det är praktiskt och går snabbt att göra och blir en perfekt struktur.

Advertisement

2. Väggspaljé

Till jasminen som du odlar precis bredvid ytterdörren är istället en väggspaljé idealisk. Bygg den helt enkelt genom att sammanfoga horisontellt anordnade pinnar med snöre. På så vis skapar du en slags stege att hänga upp med en enda spik. Och jasminen kommer att vara tacksam.

3. Grönsaksbåge

Vad sägs om en grönsaksbåge för att skugga gångstigarna i din grönsaksträdgård? Det gör att du kan dra nytta av utrymmet även vertikalt, samt skapa en verkligt suggestiv miljö. Att göra en med hjälp av ett nät av järntråd är väldigt enkelt.

4. Kruka med nät

Om du odlar dina växter i krukor, kanske på balkong eller terrass, kan du bygga spaljén direkt från krukan. Hur då? Helt enkelt genom att omge den med ett metallnät.

5. Pyramidspaljé

Bygg din spaljé som om det vore den bärande strukturen i ett indiskt tält: stolpar som slås ned i marken snett och knyts i den övre änden med rep som löper hela vägen runt deras höjd. Du kommer att skydda dina växter från inkräktare och ge dem ett stabilt stöd.

Advertisement

6. Romantisk båge

Finns det något mer romantiskt än en gångstig kantad av en båge prydd med dina favoritblommor? Du kan välja din favoritmodell bland de som går att köpa eller göra en med gör-det-själv i trä eller järn.

7. Väggbåge

Fortfarande på ämnet romantik, även din ytterdörr kan prydas med en romantisk blommande båge. Välj en modell att hänga direkt på väggen, precis ovanför dörren.

Advertisement

8. Krukspaljé

Två bambukäppar med ett trägaller längst upp är perfekta för att få dina krukväxter att klättra.

9. Bergspaljé

Denna spaljé som ser ut som något från en lekpark är helt enkelt gjord av två träramar och ett galler av rep.

Advertisement

10. Pergola

Vad sägs om att skapa ett skuggat område i din trädgård med en pergola? Perfekt för ett blåregn!

Har du valt din spaljé än?

Advertisement