Det energibesparande huset: det är byggt inuti ett växthus

av Hilda Maria Morgan

24 Juni 2023

Det energibesparande huset: det är byggt inuti ett växthus
Advertisement

Vintrarna i Sverige kan vara riktigt hårda: under den kallaste månaden på året, februari, ligger temperaturen på mellan -20 och -3 grader, och de andra vintermånaderna är inte mycket mildare. Inte ens sommaren blir aldrig riktigt varm, med medeltemperaturer på mellan 11 och 23 grader. Att bekämpa kylan är alltså en fråga om överlevnad, och att göra det på ett kostnadseffektivt sätt blir en nödvändighet.

Det är därför inte förvånande att ett av de mest avantgardistiska länderna när det gäller ett eko-hållbart liv också är landet där ett mycket smart och effektivt projekt har kommit till liv, ett par som istället för att ta sin tillflykt till varma lägenheter har föredragit att bosätta sig mitt i naturen och värmer upp huset på ett genialiskt sätt.

via Kirsten Dirksen/YouTube

Advertisement
 Kirsten Dirksen/YouTube

Kirsten Dirksen/YouTube

De två heter Marie Grammer och Charles Sacilotto och de ville bygga en fristad mitt bland träden, ett hem som har något extraordinärt över sig: det är byggt inuti ett växthus. Eller snarare, huset är omgivet av en transparent struktur som ser ut precis som ett växthus. När vi går in i ett växthus för att odla grödor märker vi direkt att det alltid är flera grader varmare där inne än ute, när som helst på året.

Det är just den effekten som de två har kunnat dra nytta av, med ett genialiskt och dessutom vackert projekt. De kallar det för Naturhus (Naurhus på tyska).

Advertisement
 Kirsten Dirksen/YouTube

Kirsten Dirksen/YouTube

Paret bestämde sig för att ta över en tomt där det fanns ett litet tehus och göra det till sin tillflyktsort. Sedan kapslade de in byggnaden i en struktur av armerat glas, fyra millimeter tjockt, som blev som en andra transparent fasad. Det är som att se ett hus inuti ett hus.

Effekten, ur en estetisk synvinkel, är otrolig: hela den inre strukturen kan öppna sig mot utsidan med balkong och altan, gångbara tak... Som blir absolut beboeliga när som helst på året, eftersom glaset skyddar mot kyla och dåligt väder. Ungefär som att bo i en glasklocka, bara det att den är formad som ett hus!

Du kan ta reda på mer om detta extraordinära hem i videon nedan.

Vore det inte en dröm att dra nytta av liknande teknik och bo i ett sådant hus?

Advertisement