6 apparater som förbrukar även när de är avstängda och 4 tips för att minska förbrukningen

av Hilda Maria Morgan

18 Juni 2023

6 apparater som förbrukar även när de är avstängda och 4 tips för att minska förbrukningen
Advertisement

Våra elektriska enheter slutar ofta inte förbruka energi ens när vi stänger av dem. Faktum är att standby-läget mycket ofta förbrukar energi även om apparaten är avstängd och det betyder att vissa av de enheter vi har hemma använder energi 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Resultatet är en betydande ökning av konsumtionen, med ett avsevärt slöseri med värdefulla resurser för planeten men också en avsevärd ökning av kostnaderna för våra räkningar.

Det finns många funktioner som upprätthålls av den konstanta och minimala användningen av energi, från klockan på ugnen till termometern i kylskåpet, eller standby-läget hos våra enheter, som omedelbart är redo att användas när vi behöver dem igen.

Så vilka apparater förbrukar mest energi i våra hem och vad kan vi göra för att minska detta? Låt oss ta reda på det tillsammans i den här artikeln.

Advertisement

1. TV-apparater

1. TV-apparater

Creativo

Våra tv-apparater stängs aldrig av helt om vi inte kopplar ur dem, eftersom dessa enheter måste vara redo att slås på omedelbart för att svara på fjärrkontrollen. Lyckligtvis har den senaste generationens tv-apparater minskat denna förbrukning avsevärt, som nu har sjunkit till runt 0,5/3 watt, medan äldre modeller förbrukar upp till 13 watt i standby-läge.

Precis som tv-apparater förbrukar alla enheter som är utrustade med en fjärrkontroll energi även i standbyläge, annars skulle de inte kunna slås på direkt. Se dig runt i ditt hus: hur många sådana enheter äger du?

Advertisement

2. PC och bärbara datorer

2. PC och bärbara datorer

Creativo

Datorer i standby-läge är bekväma att använda när de behövs, eftersom de slås på direkt när man trycker på en tangent, men minnet uppdateras ständigt, även om hårddiskarna är avstängda; på så sätt förbrukar våra enheter mycket energi. Energin som används för standby-läge är liknande för PC och bärbara datorer, även om den är något lägre för de senare.

Vi förstår inte varför man skulle behöva ha sin dator påslagen hela tiden, men om du alltid brukar ha den på, kom ihåg att denna praxis innebär en energiförbrukning på mellan 50 och 75 kW/timme per år.

3. Tv-spelskonsoler

3. Tv-spelskonsoler

Creativo

Videospelskonsoler, om de lämnas på Instant ON-läge, är alltid redo att slås på för att spela, men utgör fortfarande ett onödigt slöseri med energi. Vissa konsoler har nu ett energisparläge, vilket gör att du kan hålla denna funktion aktiv men begränsa förbrukningen.

4. Ljud- och videoenheter

4. Ljud- och videoenheter

why420/Reddit

Många har kanske inte längre en skivspelare eller stereo hemma idag, men nästan alla har en soundbar eller högtalare eller hemmabio-system som ständigt absorberar energi. Vissa har inte längre kvar dessa enheter, men anlag för deras installation med de gamla ledningarna finns kvar i hemmet som fortsätter att suga energi i tystnad i flera år.

Att ägna mer uppmärksamhet åt det kan spara på förbrukningen.

rbala00/Reddit

rbala00/Reddit

Även vanliga hushållsapparater kan idag sättas i standby-läge och drar mycket energi. Tvättmaskiner, diskmaskiner, mikrovågsugnar och torktumlare förbrukar i genomsnitt 1 till 6 watt i standby.

Men är det möjligt att begränsa denna energiförbrukning? Svaret är ja, genom att följa dessa fyra tips:

1.       Vid inköp, utvärdera alltid energiförbrukningsintervallet. Det finns indikerat med en bokstav på en geometrisk form som sträcker sig i färg från rött till grönt, förbrukningsintervallet gör att du kan välja den enhet som bäst passar dina behov och samtidigt gör att du kan konsumera mindre.

2.       Kontrollera förbrukningen av dina standby-enheter med en strömförbrukningsmonitor, den hjälper dig också att avgöra vilka som är de mest energieffektiva programmen av apparater som disk- och tvättmaskiner.

3.       Koppla ur dina enheter. Naturligtvis kan det vara krångligt att koppla ur och koppla in enheter du använder ofta, men för de du använder mer sällan är det säkrare och kostnadseffektivt att inte ständigt låta kontakten vara inkopplad.

4.       Att använda grenuttag kan hjälpa dig med detta. För att koppla bort även de enheter som vi använder oftast kan vi använda flera uttag, vilket gör uppgiften enklare. Istället för att koppla ur varje enskild kabel behöver du bara trycka på en knapp.

Självklart har inte förbrukningen av varje enskild av de nämnda enheterna någon stor inverkan på dina räkningar, men prova att ta en tur i ditt hem och leta efter alla elektroniska enheter du har. Är du fortfarande så säker på att deras konsumtion är helt oviktig?

Advertisement