Långlivade och frodiga orkidéer med hjälp av flaskmetoden

av Hilda Maria Morgan

13 Juni 2023

Långlivade och frodiga orkidéer med hjälp av flaskmetoden
Advertisement

Orkidéer är kända för att vara relativt svårodlade växter; i själva verket behöver de rätt förhållanden gällande ljus och fukt, det är nödvändigt att vara mycket uppmärksam på bevattning, undvika vattenstagnation och drag, alltid garantera korrekt antal timmar och intensitet av ljus. Och även om man uppmärksammar alla dessa variabler börjar dessa växter ofta oförklarligt vissna eller sluta blomma i alla fall.

Det finns dock några knep som gör att även de som närmar sig odling av krukväxter för första gången också framgångsrikt kan ta hand om orkidéer, vilket garanterar att få växter med ett långt och välmående liv. Ett knep i synnerhet i odlingen av dessa underbara och känsliga växter involverar användningen av en enkel plastflaska.

Vi upptäcker det tillsammans.

Advertisement
astutelyabsurd/Reddit

astutelyabsurd/Reddit

Att förbereda krukor av plastflaskor för dina orkidéer går snabbt och är enkelt och gör att du kan få förvånansvärt långlivade och friska växter.

  • Skaffa dig en plastflaska och en mattkniv. Efter att ha tagit bort etiketten, skär flaskan vid ungefär två tredjedelar, se till att lämna en liten del av överdelen fäst vid underdelen som om den vore ett lock;
  • Med en spetsig metallspets, gör hål på båda delarna som sålunda erhållits: de kommer att fungera som dräneringshål.
  • Med ett varmt strykjärn stryk lätt över den övre öppningen på din flaska, för att "slipa" till den så att den inte kommer kunna skada din växt.
  • Vid det här laget vänder du den övre delen av flaskan upp och ner och placerar den inuti den nedre och lägger i lite träkol: du behöver det för att behålla fukten men också som ett värdefullt gödningsmedel.
  • Nu är det dags att placera din orkidé på kolet, stick i en träpinne som kommer att fungera som ett stöd som hjälper den att växa rakt uppåt: orkidén kommer att börja växa frodigt omedelbart. Kom ihåg att vattna sparsamt när jorden är torr och häng upp din flaska från taket.

Har du någonsin provat denna odlingsteknik för dina orkidéer? Att få dem att växa har aldrig varit enklare!

Advertisement