Pressade eller gamla citroner: innan du slänger dem, använd dem på 4 användbara sätt för hemmet

av Hilda Maria Morgan

27 Maj 2023

Pressade eller gamla citroner: innan du slänger dem, använd dem på 4 användbara sätt för hemmet
Advertisement

Hur många rätter, söta eller salta, blir inte godare tack vare smaken av en god citron? Juicen, skalet och även klyftor och skivor kan användas på en mängd olika sätt i köket, varför denna doftande och omisskännliga frukt hittar sin plats i skafferier runt om i världen. Det är dock tyvärr också så att om vi inte använder dem i tid så blir de torra, mörka och hårda. Och om vi glömmer att pressa färdigt en halva så torkar den och härsknar. Och då är det bara att slänga citronen, lite som de redan pressade halvorna.

I verkligheten innehåller dock de delar som är oanvändbara för matlagning fortfarande juice, med den citronsyra som är ett riktigt bra hjälpmedel för många sorters rengöringar med mera. Så låt oss ta en titt på fyra användningsområden för pressade eller gamla citroner, för att utnyttja dem ända in i det sista.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Rengöring av mixern: efter den hundraelfte förberedelsen som lämnat rester, kanske till och med feta, inuti mixern, är det enklaste sättet att rengöra den på att hälla i diskmedel och vatten, eller? Sant, men det fungerar ännu bättre om du använder bitar av citron, eller bara saften (som du kan späda med lite vatten). Vi vet hur väl citroner kan avfetta, och det blir dessutom en behandling som rengör och deodoriserar. Sedan är det bara att slänga moset eller saften, skölj ur lite snabbt så är det klart!
  • För att hålla katterna borta från växterna: i krukor eller i rabatter hjälper några citronskal (eller andra citrusfrukter) att hålla katterna borta – men även andra smådjur, som inte gillar lukten. Du kan också frysa in skalen innan du slänger de pressade citronerna, och på så vis använda dem vid ett senare tillfälle. En motsvarighet är citronsaft utspädd i mycket vatten som sprayas på växterna, men det är alltid bäst att först informera sig om möjligheten att använda detta medel på den specifika typen av växt. Den enda nackdelen är att du måste byta ut citronen med en ny ganska ofta.
  • Koppar och kromade metaller: för alla koppar- eller kromade metallföremål du vill få att glänsa, använd citron. Du kan gnida en klyfta direkt mot metallen, eller spraya citronjuice, kanske till och med utspädd, och sedan gnugga och torka med en mjuk torr trasa.
  • Köksskärbrädor: om du har skärbrädor och bänkskivor av trä vet du att det inte räcker att tvätta dem med diskmedel och vatten för att verkligen få bort matresterna, eller eventuella ränder som bildas på dem. Citron istället hjälper till att avfetta och eliminera dålig lukt, särskilt i sprickor eller repor som orsakas av daglig användning. Gnid helt enkelt en pressad citron direkt mot träet, det är ännu bättre om du tidigare hade spritt ut bikarbonat på ytan eller bordssalt.

    Pressad citron eller också bara citronjuice fungerar bra även för rengöring av skärbrädor och bänkskivor av metall, och till och med silikon.

Advertisement