Gamla citroner, en värdefull resurs: släng dem inte, du kan använda dem på många sätt

av Hilda Maria Morgan

29 April 2023

Gamla citroner, en värdefull resurs: släng dem inte, du kan använda dem på många sätt
Advertisement

En citron kan göra stor skillnad i massor av salta och söta rätter, och även i många kalla eller varma drycker. De används över hela världen eller nästan, och med största sannolikhet, nästan året runt vid det här laget, har även du säkert minst en eller två redo att använda i köket året om. Emellertid händer det ibland att de inte konsumeras i tid, det vill säga medan frukten fortfarande är tillräckligt färsk för att ge en behaglig smak, både vad gäller dess saft och skal. Och så torkar citronerna, krymper i storlek, skalet blir tunnare och den totala storleken krymper. Frukten blir hård och riktigt obehaglig i smaken.

Vad kan man göra när man inte längre kan laga mat eller smaksätta något med citroner som blivit för gamla? De behöver inte slängas, tvärtom: de kan komma till nytta på olika sätt i hemmet.

Creativo

Creativo

  • Ta bort obehagliga eller tunga lukter direkt efter tillagning: precis som med vit vinäger kan citronsaft också hjälpa till att deodorisera köket direkt efter tillagning. När grytan eller stekpannan fortfarande är varm, fyll den med vatten upp till minst två eller tre centimeter, skiva citronen och lägg skivorna i vattnet, låt det puttra i max 5 minuter, stäng sedan av och låt allt stå där tills det långsamt har svalnat. Du kommer att känna att lukten av citron kommer att ersätta den av matlagning!
  • Rengöring av mikrovågsugnen: när du upptäcker att ugnen är smutsig, speciellt med flottig eller fet smuts, sätt in en liten skål med vatten och en citronklyfta eller citronskivor i och pressa saften väl från varje bit, i skålen. Sätt sedan på mikron på hög effekt i en minut. Och om det behövs, upprepa processen efter en paus på 30 sekunder. Efter det blir det mycket lätt att ta bort smutsen.
  • Skärbrädor: skär en citron och pressa ut lite av saften på skärbrädan, strö sedan skärbrädan med grovt salt (eller också med bikarbonat) och använd sedan citronen som en disksvamp för att skrubba hela ytan. Det är en metod som kan användas på vilken typ av skärbräda som helst, men den lämpar sig särskilt bra för trä, som kanske bör behandlas med lite vegetabilisk olja efteråt för att bli bättre återfuktad.
  • Soptunnor: när botten är väldigt smutsig, ta med soptunnan ut eller där du kan tvätta den när det passar dig, fyll botten med hett vatten och ta sedan en citron, dela den i 4 klyftor och pressa saften i vattnet och släng citronerna. Tillsätt ett halvt glas vit vinäger, stäng locket och låt verka i ca 20 minuter. Töm soptunnan och smutsen kommer att ha mjuknat och lukten kommer redan att vara mycket mer tolerabel. Vid det här laget kan du tvätta med ett avfettnings-/desinfektionsmedel, eller också med en blandning av diskmedel med vit vinäger.

Kort sagt, det är bättre utnyttja dem innan du slänger de torkade citronerna!

Advertisement