Litet kök? Kylskåpet är ingen bra plats att förvara dessa 8 föremål på

av Titti Carlberg

11 Mars 2024

Litet kök? Kylskåpet är ingen bra plats att förvara dessa 8 föremål på
Advertisement

Bland rummen med flest utrymmesproblem i våra hem finns utan tvekan köket och om du inte har turen att ha ett stort så undrar du säkert hur det är möjligt att öka utrymmet för förvaring av dina köksredskap, tillbehör och lager av livsmedel, men också alla rengöringsprodukter.

Att använda det vertikala utrymmet när det horisontella inte räcker till är alltid en bra idé, men att förvara föremål eller matvaror ovanpå kylskåpet kanske inte är den bästa lösningen. Men inte bara på grund av de möjliga skador som kan orsakas av det ständiga öppnandet och stängandet av kylskåpsdörren på föremålen, utan också för att garantera ditt kylskåp en lång och effektiv livslängd.

Klarar du inte av att inte förvara föremål ovanpå kylskåpet? Vi rekommenderar att du åtminstone undviker att förvara dessa 8 föremål på det.

Advertisement

1. Spritflaskor

1. Spritflaskor

Max and Dee Bernt/Flickr

Vin och alkoholhaltiga drycker bör aldrig förvaras ovanpå kylskåpet på grund av eventuella temperaturfluktuationer som lätt kan skada dryckerna. Även kontinuerliga vibrationer kan förändra vinets smak, det är alltid bättre att förvara dessa föremål i en speciell behållare för flaskor eller i ett svalt mörkt skåp.

Advertisement

2. Växter

2. Växter

ProFlowers/Flickr

Förutom att de är obekväma att vattna, kanske växterna inte trivs med kylskåpets klimat i den delen av huset: temperaturen tenderar att vara högre, luften torrare och det kanske inte finns tillräckligt med ljus. Då är det bättre att använda hyllor och bänkar för dina gröna vänner.

3. Små hushållsapparater

3. Små hushållsapparater

needpix.com

Små hushållsapparater eller bärbara radio- eller stereoapparater bör aldrig förvaras ovanpå kylskåpet på grund av dess värme som kan förstöra dem och förkorta deras livslängd. Dessutom kan de ständiga vibrationerna från kylskåpet få dem att ramla ner på golvet och följaktligen gå sönder.

 

4. Läkemedel

4. Läkemedel

Needpix

Läkemedel ska alltid förvaras utom räckhåll för barn, och därför helst högt upp, men att förvara dem ovanpå kylskåpet kan förändra deras sammansättning eller effektivitet på grund av värmen. Det är alltid bättre att förvara dem i ett fräscht och torrt skåp.

5. Allt som kan smälta

5. Allt som kan smälta

Pexels

Nu förstår vi att det kan bli ganska varmt ovanpå kylskåpet. Det är därför föremål eller livsmedel som kan smälta lätt kan skadas. Undvik därför att till exempel förvara choklad och ljus ovanpå det, men även plastbehållare som lätt deformeras.

 

Advertisement

6. Tunga föremål

6. Tunga föremål

John Loo/Flickr

Stora kastruller, apparater eller andra tunga föremål ovanpå kylskåpet kan lätt skada det, vilket minskar dess livslängd. Dessutom kan den ständiga öppningen och stängningen av dörren lätt få dem att röra sig mot kanten av kylskåpet tills de faller i golvet.

 

7. Ömtåliga föremål

7. Ömtåliga föremål

Pxhere

Glasburkar och flaskor om mer allmänt ömtåliga föremål bör aldrig förvaras ovanpå kylskåpet, eftersom de lätt kan falla och gå sönder.

Advertisement

8. Inget

8. Inget

Pxhere

Sammanfattningsvis skulle det vara bättre att inte förvara något alls ovanpå kylskåpet, eftersom mat och dryck lätt kan ta skada eller samla damm och smuts, vilket resulterar i hygieniska problem, medan prydnadsföremål och köksredskap kan falla till golvet och gå sönder eller förstöra kylskåpet. Då är det bättre att söka ett annat utrymme att förvara föremålen på.

Och du, förvarar du något ovanpå ditt kylskåp?

Advertisement