Trött på det vanliga gamla kaffet? Ta reda på hur du kan förbereda kaffe smaksatt med olika smaker hemma

av Hilda Maria Morgan

20 Oktober 2023

Trött på det vanliga gamla kaffet? Ta reda på hur du kan förbereda kaffe smaksatt med olika smaker hemma
Advertisement

Hur gott är det inte med kaffe på morgonen, med sin omisskännliga doft och unika smak! För många är det en väsentlig ritual, som kanske upprepas flera gånger om dagen, men händer det inte att man ibland tröttnar på samma gamla kaffeblandning? Det är inget fel om så vore fallet, och som tur är finns det ett väldigt enkelt sätt att upptäcka nya smaker hos helt vanligt kaffe.

Det handlar om att enkelt smaksätta kaffet hemma, precis när vi kokar det. Något du kan göra bara när du känner för det, så att du inte behöver känna att du har mängder kaffe som du inte vet vad du ska göra med.

Advertisement

Smaksatt kaffe: ett annorlunda sätt för att njuta av din favoritdryck

Smaksatt kaffe: ett annorlunda sätt för att njuta av din favoritdryck

pxhere.com

I affärerna kan du hitta malet kaffe, eller till och med färdigt kaffe i olika kapselformat, som har olika smaker. Några av dessa är en trevlig variant att ägna sig åt ibland – eller vanemässigt, allt går bra! Har du dock någon gång funderat på hur du också skulle kunna göra för att unna dig ett annat kaffe än det gamla vanliga en morgon då och då? Det handlar om att göra ett litet experiment, för vilket du behöver en tesked och inte mycket annat!

Vi erbjuder dig 3 möjliga smaker (men du kan också prova något annat) som är lättare att göra.

Ett förtydligande: dessa köksknep fungerar endast med mokan, eller med kaffemaskiner där du använder malet kaffe.

Advertisement

Kaffe med chokladsmak

Kaffe med chokladsmak

pxhere.com

En av de mest populära smakerna för att smaksätta kaffe är choklad – och det är ingen slump att kaffe och choklad också är en vinnande kombination i många desserter.

För en kaffedryck med chokladsmak behöver du bara lite kakaopulver: ta alltså en liten skål, häll i den mängd kaffe du brukar använda i mokan och tillsätt en tesked kakaopulver. Du kan också experimentera på egen hand genom att öka eller minska denna dos lite.

Blanda de två pulvren väl och lägg sedan allt i mokafiltret, fortsätt som vanligt för att förbereda ditt kaffe.

Kaffe med kanelsmak

Kaffe med kanelsmak

Marco Verch (CC BY 2.0 DEED)

Kanel är en väldigt god krydda för att smaksätta (även) kaffe! Dess smak är dock starkare, och även om metoden för att tillaga drycken är densamma som för kakao kanske du i det här fallet vill minska dosen av kanel lite, åtminstone första gången du lagar kaffe smaksatt med kanel. Sedan finns det inget som hindrar dig från att öka dosen nästa gång, om du gillar det!

Kaffe med vaniljsmak

Kaffe med vaniljsmak

ABC.es/Wilkimedia Commons

Även för vanilj är processen ganska så lik. Närmare bestämt, det som blandas med det malda kaffet är fröna som finns i vaniljstången: skär upp ena sidan av vaniljstången för att öppna den på mitten och skrapa bort fröna med en tesked. Du kan också göra detta på bara halva vaniljstången, om du inte vill använda för mycket vanilj till för lite kaffe. Även i det här fallet kan smaken faktiskt vara väldigt intensiv.

Du kan sedan återanvända vaniljstången som du tagit bort fröna från! I köket finns det faktiskt flera sätt att utnyttja dessa "begagnade" stänger, men du kan också bara stoppa ner vaniljstången i sockerburken, eller den som du förvarar malet kaffe i, för att ge en oemotståndlig vaniljdoft!

Vill du testa detta lilla knep i köket?

Advertisement