7 sätt för att bli av med bladlöss naturligt, snabbt och billigt

av Hilda Maria Morgan

26 Maj 2023

7 sätt för att bli av med bladlöss naturligt, snabbt och billigt
Advertisement

Alla krukväxter kan attackeras av olika parasiter, speciellt bladlöss. Dessa små insekter fäster sig vid våra växter genom att livnära sig på deras sav och ibland skada dem irreparabelt. Bladlöss förökar sig mycket snabbt, så till den grad att deras populationer snart når sådana nivåer att värdväxten börjar lida. Dessutom gynnar deras närvaro även bildandet av andra potentiellt skadliga ämnen för våra växter, såsom virus och svampar.

Av alla dessa skäl är det av grundläggande betydelse att angreppet utrotas så fort det upptäcks, för att undvika även irreparabel skada på våra grödor. Det finns flera botemedel som gör att vi snabbt kan bli av med det, varav många är naturliga och biologiska. Vi listar 7 nedan.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Naturliga fiender: det finns många naturliga fiender till dessa parasiter, som nyckelpigor och bärfisar. Att uppmuntra deras närvaro på våra växter kommer att hjälpa oss att skydda dem;
  • Odlingsmedel: du kan ta till enkla odlingsmedel, som att lägga till stendamm, träaska eller kalkalger;
  • Mekaniska botemedel: om du föredrar det kan du ta bort bladlössen för hand, kanske med hjälp av flytande Marseille-tvål, eller att blöta växterna med en kraftig vattenstråle eller till och med blöta dem med en vattenslagslang.
  • Biologiska medel: slutligen finns det flera biologiska medel som kan användas i stället för kemiska.

1. Tobak: nikotin är ett utmärkt avskräckande medel mot dessa insekter; gör en infusion av tobaksblad, filtrera och spraya hela växten. Utför inte denna operation nära där du odlar.

2. Vit vinäger: späd den i vatten i förhållandet 1:10 och spraya på plantan.

3. Brännässlor: dessa är växter som är ovälkomna inte bara för bladlöss, utan även för andra insekter, du kan förbereda en ruttnad blandning genom att lägga 1 kg i blöt 10 liter vatten och låta den vila täckt i minst 15 dagar. Efter filtrering, spraya på växterna som ska behandlas.

4. Vitlök: välkänd för sina antiseptiska egenskaper, som du kan dra nytta av även i det här fallet. Låt 3–4 vitlöksklyftor dra en hel dag i en skål med vatten, filtrera sedan och spraya på plantan.

Vilka medel föredrar du för att eliminera bladlöss?

Advertisement