Hur man blir av med vita larver och skyddar växterna i trädgården

av Hilda Maria Morgan

05 Maj 2023

Hur man blir av med vita larver och skyddar växterna i trädgården
Advertisement

De vita larverna är mycket vanliga i jorden och angriper trädgårdsväxter och leder till att de vissnar snabbt. I marken kan vi ofta hitta vivellarver eller skalbaggslarver. De förra livnär sig i allmänhet på fröna, vilket hindrar dem från att gro eller får dem att avge små plantor; de senare livnär sig på rotsystemet istället. Båda är cirka 10 centimeter långa och har ett mjölkaktigt utseende.

Lyckligtvis finns det många naturliga metoder för att permanent hålla dem borta från våra växter och säkerställa en kraftig tillväxt, nedan föreslår vi dessa metoder.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Det finns många metoder som du kan använda för att hålla de vita larverna borta:

  • en vild trädgård: om du låter en del av din trädgård vara som den är, kommer du att locka till dig alla de där små djuren som hjälper till att hålla grönsaksträdgården och trädgården frisk och ren, och äter till och med de irriterande larverna.
  • nematoder: finns på marknaden i form av pulver, de är mycket små maskar osynliga för blotta ögat som kommer att attackera larverna och eliminera dem från jorden. Du behöver bara späda ut dem i bevattningsvattnet i den parasiterade jorden för att frigöra den på kort tid.
  • kål eller kålrot: deras blad, strimlade och nedgrävda i marken bredvid frön från dina växter, uppskattas inte av dessa organismer och kommer att fungera som naturliga repellerande medel.
  • insektsätare: fåglar, igelkottar och höns livnär sig på dessa larver och kan hjälpa dig att hålla trädgården ren; locka dem genom att lätt hacka i jorden så att larverna blottas.
  • pelargon: pelargonen är en växt som inte uppskattas av larverna, odlar man den bredvid de andra håller de sig borta.
  • bergenior med köttiga blad: i motsats till den tidigare är denna växt istället mycket välkomnande för larverna och placerad bredvid den angripna marken kommer den att locka dem till sig och rädda de andra växterna. Nackdelen blir förlusten av bergenian, men resten av trädgården kommer att vara säker.
  • att vända jorden ofta kommer att göra den mjukare och förhindra att skalbaggarna lägger ägg.
  • neemolja: ett annat biologiskt avstötande medel av naturligt ursprung, den verkar genom kontakt och måste användas direkt på larverna, vilket gör den lämplig för små krukor med små angrepp.

Har du redan bestämt dig för vilket botemedel du vill prova?

Advertisement