SOS kökshanddukar: 3 husmorsmetoder för att rengöra dem ordentligt

av Hilda Maria Morgan

28 Maj 2023

SOS kökshanddukar: 3 husmorsmetoder för att rengöra dem ordentligt
Advertisement

Vi använder dem varje dag i köket för en hel rad operationer, och de är bland tillbehören som blir smutsiga snabbast. Vi syftar på kökshanddukarna, som kan vara gjorda av tunn eller tjock bomull, eller kanske i frotté eller mikrofiber. Beroende på användningsområdena har vi alltid en favorittyp. Vi täcker maträtter med dem, torkar disk, ytor och händer, vi använder dem som grytlappar med mera. När de blir för slitna blir de tygtrasor för mer arbetsam rengöring, för vi kanske inte längre vill ha dem i sikte i köket.

Faktum är att så länge en kökshandduk inte är irreparabelt nedfläckad eller utsliten kan den till och med bidra till inredningen, när den har någon färg eller något mönster som är behagligt att titta på och vi gärna ser den upphängd med omsorg. Men hur gör man för att ta bort fläckarna från dem ordentligt? Det finns flera metoder att prova, från de som utnyttjar en förtvätt ad hoc till en som istället kan ersätta passagen i tvättmaskinen. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Natriumperkarbonat: ett miljövänligt blekmedel, som dock också fungerar på färgade tyger (och i själva verket är det en av nyckelingredienserna i många tvättmedel, till den grad att det till och med säljs i form av en tvål i vissa länder). Använd 60 gram (eller två matskedar) i en balja i vilken du har hällt i 4 liter varmt vatten. Låt kökshanddukarna ligga i blöt över natten, vrid ur dem och tvätta dem i tvättmaskinen på en hög temperatur.
  • Marseille-tvål och tvättsoda: lös upp två matskedar tvål och en tvättsoda i en kastrull med kokande vatten. Ta bort den från värmen och sänk ner kökshanddukarna. När vattnet svalnat, skölj dem väl.
  • Väteperoxid, diskmedel: även i det här fallet handlar det om en förtvätt. En timme räcker, i en balja med varmt vatten och ett halvt glas väteperoxid plus en sked diskmedel. Istället för väteperoxid kan du också använda en sked citronsyra.

Om inget av dessa sätt fungerar och kökshandduken som ska tvättas är vit, kan du prova blekmedel, utspätt i mycket vatten.

Har du någon favoritmetod för att tvätta kökshanddukar bland dessa eller känner du också till andra?

Advertisement