Om du inte vill ha vitaktiga fläckar på terrakottakrukorna, prova dessa 3 mycket enkla metoder

av Hilda Maria Morgan

23 Maj 2023

Om du inte vill ha vitaktiga fläckar på terrakottakrukorna, prova dessa 3 mycket enkla metoder
Advertisement

Vi börjar med att klargöra en sak: vita fläckar på terrakottakrukor är helt normalt, och det finns faktiskt de som föredrar att lämna kvar dessa "blomningar" på detta porösa material. Det är dock inget fel om du föredrar att eliminera dem för att njuta av den typiska färgen på terrakottan, som lyckas förse alla miljöer med tidlös charm, från rustika till mer sofistikerade.

De vita fläckarna och märkena är en konsekvens av terrakottastrukturen, ett poröst material som tillåter jorden att andas, och som dessutom kan absorbera överskottsfukt från jorden, vilket bidrar till den goda hälsan hos de växter vi planterar där.

Vita fläckar kan orsakas av flera faktorer:

  • Vattenavlagringar från hårt vatten: de salter och mineraler som finns i vattnet, särskilt de från kranvattnet som vi använder för att vattna växterna, blir kvar på krukornas yta när vattnet avdunstar, precis som med kalken som skapar konkretioner i huset.
  • Gödselmedelsrester: gödselmedel innehåller också mineralsalter, och terrakottans porösa karaktär gör att de också kan bli kvar på ytan när den flytande delen avdunstat.

Advertisement

Vad händer om jag vill behålla fläckarna?

Vad händer om jag vill behålla fläckarna?

TheVioletMama/Reddit

Som vi sa finns det de som föredrar detta utseende, även om en överdriven närvaro av dessa avlagringar i vissa extrema fall kan orsaka skador på växten. Men var noggrann: när fläckarna är många och mycket tydliga är det en sannolikhet att mineralavlagringarna också finns inne i krukan, och det är de (inte de utanpå krukan) som kan orsaka skador på rötterna. Så i de fallen måste man försiktigt ta upp växten, tömma krukan och rengöra insidan, samtidigt som fläckarna utanpå kan få sitta kvar.

Advertisement

Hur man får vita fläckar att försvinna

Hur man får vita fläckar att försvinna

Potirion_/reddit

Du kan prova olika metoder.

  • Vit vinäger: späd endast väldigt lite i mycket vatten. Prova alltså med 50 ml vinäger för varje liter vatten. Fyll sedan en balja (eller en hink) med denna blandning och sänk ned kärlet som ska tvättas i det i en halvtimme. Gnugga sedan på in- och utsida, insistera där det finns fläckar, skölj till sist så kommer krukan att bli som ny.
  • Blekmedel: proportionen mellan blekmedel och vatten är densamma som för vinäger, och du kan antingen sänka ner krukan som i fallet ovan eller helt enkelt gnugga lösningen på de delar som ska rengöras med en svamp. Skölj och voila!
  • Citronsaft: om fläckarna är lätta kan du också prova att pressa en citron i en liten skål, späd med vatten i lika stora mängd och gnugga det sedan över fläckarna.

Det är väldigt enkla och snabba metoder. Har du en favorit?

Advertisement