Trädgårdsmöbler i harts: få dem att bli som dem som nya igen med enkla metoder

av Hilda Maria Morgan

08 Maj 2023

Trädgårdsmöbler i harts: få dem att bli som dem som nya igen med enkla metoder
Advertisement

Stolar för att äta utomhus, en solsäng för att sola i avskildhet i hemmet, eller kanske en gunga för att koppla av i trädgården eller på balkongen under sommaren: det finns många möbler i harts som används för att möblera våra utomhusytor, och i de flesta fall är de vita. Det är faktiskt den färg som bäst matchar varje scenario, och den som ofta bäst förhöjer själva formen på varje möbel.

Det harts som används för dessa möbler är utformat för att motstå dåligt väder, och även om det fortfarande är tillrådligt att skydda dem på något sätt under vintern, tillbringar de åtminstone flera månader varje år under sol, regn och vind. För att inte tala om allt damm, pollen, lera och andra möjliga former av smuts: alla dessa faktorer förstör finishen på hartsmöbler, men lyckligtvis finns det flera sätt att få dem att se ut som om de vore nya igen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om de bara är ytligt smutsiga kan det räcka med att tvätta dem med ganska milda lösningar, som till exempel.

  • En balja med varmt vatten med lite diskmedel, som torkas av med en mjuk svamp. Det räcker för att lösa upp huvuddelen av smutsen, och sedan kan du skölja av med vattenslangen.
  • Annars kan du istället för diskmedel använda Marseille-tvål och i båda fallen kan det vara ännu mer praktiskt att blanda allt i en sprayflaska.

För att istället ta bort mer envisa beläggningar

  • Tillsätt lite bikarbonat till svampen eller trasan, som kommer att fungera som ett slipmedel men utan att vara för aggressivt.
  • På samma sätt kan du använda citronsyra.

I fall som verkar oåterkalleliga kan mer starka sätt prövas, som till exempel

  • En mycket finkornig stålullssvamp för att skrubba bort den fläckiga ytan.
  • Blekmedel, som alltid bör användas med handskar, utspätt i varmt vatten, med slipande svampar eller till och med ovannämnda stålull.
  • Värm upp ytan med en blåslampa, passera med den snabbt och inte för nära: som gör att du lätt smälter plasten (som du dock måste ha tvättat så gott som möjligt innan), och gör att du kan återställa. Men var noga med att inte dröja för länge vid någon punkt, annars riskerar du att permanent deformera möbeln.

Speciellt i de två första fallen förlorar ytan sin glansiga beläggningspatina och urholkas av de angivna åtgärderna, så det skulle vara tillrådligt att, när möbeln har blekts, överväga att återställa patinan med en eller två av de färger eller lackeringar som är lämpliga för utomhusmöbler.

Advertisement