Tvätta täcken: 5 tips att ha i åtanke och 4 misstag att undvika

av Hilda Maria Morgan

21 Maj 2023

Tvätta täcken: 5 tips att ha i åtanke och 4 misstag att undvika
Advertisement

Helst bör vi tvätta de täcken som håller oss varma under hösten och vintern flera gånger under den kalla årstiden, men det finns ett tillfälle då tvätten inte går att skjuta upp: när det är dags att ta bort dem från sängarna för att lägga undan dem. Oavsett ögonblicket när vi behöver tvätta dessa otympliga täcken, är det dock bra att komma ihåg en rad tips för att säkerställa det perfekta resultatet även utan att gå till ett tvätteri.

I själva verket handlar det om tyger som kommer i kontakt med svett, damm, död hud och kroppsvätskor, för att inte tala om enstaka djurhår eller kanske till och med matsmulor. De är också väldigt otympliga och måste tvättas noggrant för att man ska undvika att skada dem men samtidigt se även till att rengöra dem väl. Läs vidare för att hitta rätt tips.

Advertisement
Creativo

Creativo

1.       Svåra fläckar: de är bäst att förbehandla.

Alla fläckar och märken som kan hamna på täcket bör förbehandlas för att tvätten sedan ska få dem att försvinna helt.

Du kan använda väteperoxid för svett- eller blodfläckar. Prova annars med Marseille-tvål eller också med galltvål, som kan lösa upp många typer av smuts.

2.       Alltid ömtåliga tvättar: om det går att få in täcket i tvättmaskinen, använd specialprogram eller i alla fall ett program för ömtåliga plagg, utan att överskrida 800 centrifugeringscykler.

3.       En extra sköljning är att rekommendera, eftersom det handlar om tjocka tyg. Om du tvättar för hand i badkaret eller i en stor balja, var noga med att skölja noggrant. Det är jobbigt men nödvändigt.

4.       Den rekommenderade temperaturen är 60° och inte högre. Kontrollera dock etiketterna för att vara på säkra sidan, eftersom vissa täcken i ömtåliga material inte kan tvättas över 30 eller 40 grader.

5.       Lufttorka: lite som ylleplagg bör täcken också alltid hängas horisontellt.

Misstag att undvika:

  • Glöm inte att läsa på etiketten: dunstoppning ska alltid behandlas av professionella, men när de handlar syntetiska stoppningar kan det finnas ingredienser som är bäst att undvika ändå. Och de angivna temperaturerna måste också följas.
  • Använd inte sköljmedel: särskilt när det handlar om duntäcken så skapar sköljmedel lager mellan fjädrarna, vilket till och med kan få dem att klumpa ihop sig.
  • Om du använder torktumlaren, glöm inte bollarna. Det går bra att använda torktumlaren, det hjälper faktiskt för att skynda på torkandet, samt att undvika att skapa klumpar av stoppning. Med använd de speciella bollarna, eller kanske rena tennisbollar.
  • Fyll aldrig tvättmaskinen för mycket: ett enda täcke passar i allmänhet utan alltför stora problem, för dubbeltäcken, speciellt om det är tjockt, behövs mycket stora tvättmaskiner och oftast behöver de tvättas i badkaret.

Advertisement