Blek skjortkragarna: 7 husmorsmetoder för att försöka återställa dem

av Hilda Maria Morgan

21 Maj 2023

Blek skjortkragarna: 7 husmorsmetoder för att försöka återställa dem
Advertisement

Det finns outfits som bara inte fungerar utan en skjorta, men när den du har har en gulfläckig krage eller muddar på grund av svett eller smink är det bättre att springa och byta skjorta! Faktum är att det är oundvikligt att långvarig användning av skjortan, särskilt om den används på jobbet eller också för viktiga tillfällen, till slut blir smutsig, men det menar vi den där sortens fläckar som inte ens tvättmaskinen verkar kunna eliminera med en normal tvätt.

Tiden kan hjälpa oss mycket, det hjälper att ta hand om fläckarna på direkten, men sista ordet behöver inte vara sagt när det gäller skjortor som varit smutsiga länge heller. Låt oss se hur man hanterar återställandet av kragar och muddar med en husmorsmetod.

Advertisement
Creativo

Creativo

Vi nämnde att det är viktigt att agera snabbt: i själva verket är det ideala att behandla fläckarna så fort de upptäcks, gärna på vägen hem genom att tillbringa några minuter med att skrubba bort smutsen, eller ännu hellre, genom att köra ett förbehandlingsprogram i tvättmaskinen. Men om du inser fläcken när du tar ut skjortan som har legat inne i garderoben länge, så minskar chanserna att lyckas. Men låt oss ändå se hur vi kan gå vidare.

  • Med väteperoxid och diskmedel: fukta området som ska tvättas, det bästa är om du baddar (utan att gnugga) med en mjuk, lätt våt trasa eller handduk.

    Blanda några droppar diskmedel och två eller tre matskedar väteperoxid i en liten skål. Applicera blandningen med en trasa eller (om skjortan är av kraftig bomull) en tandborste och låt verka i en timme. Gå sidan vidare med en normal tvätt.

  • Samma metod som beskrivs ovan kan prövas med Marseille-tvål istället för diskmedel.
  • Milt blekmedel: doppa ned det som ska behandlas (inte hela skjortan) i lite milt blekmedel (syreblekmedel, utan klor) och låt det verka i en timme och gå sedan vidare till en normal tvätt.
  • Bikarbonat och väteperoxid: detta är den lite mer "aggressiva" versionen av den första metoden och går ut på att man sprider ut lite bikarbonat, med hjälp av en tesked, över hela området som ska behandlas, detta efter att man precis har fuktat området men innan man gnuggar det tvål och väteperoxid. På så sätt får du en större slipeffekt, vilket dock kan förstöra tyget i längden, och det går inte att utföra på ömtåliga tyger. När det gäller mörka färger, testa på en oansenlig plats först, för att vara säker på att den inte bleknar.
  • Med fast Marseille-tvål: en annan version, som är ännu snabbare, består av att blöta upp fläckarna med väteperoxid och omedelbart gnugga lite Marseille-tvål på dem, för att sedan borsta på dem med en tandborste (eller klädborste), för att få det hela att tränga in i fibrerna. Man bör vänta (minst en halvtimme) och sedan kan man gå vidare med en vanlig tvätt.
  • För mycket gamla fläckar kan du prova att upprepa dessa metoder mer än en gång, de bör åtminstone göra fläcken ljusare. Men när det gäller vita tyger kan man också direkt prova med vanligt blekmedel, låta det verka i cirka tio minuter innan man går vidare med en vanlig tvätt där man dock bara tvättar skjortan ihop med plagg som kan komma i kontakt med blekmedlet.

Vad är din hemlighet mot fläckar på kragar och muddar?

Advertisement