6 krukväxter som inte kräver dräneringshål

av Hilda Maria Morgan

22 Maj 2023

6 krukväxter som inte kräver dräneringshål
Advertisement

Inomhuskrukväxter är ett utmärkt sätt att inreda på och ge personlighet till en lägenhet, men de har nackdelen att de kräver olika behandlingar, som ofta är komplexa och tidskrävande. Av den anledningen ger många upp med att skapa ett litet grönt hörn inomhus och en av huvudorsakerna är just bevattningen som måste doseras noggrant så att plantan inte torkar ut på grund av vattenbrist och inte ruttnar pga. överskott.

Det finns många arter om inte kräver mycket underhåll, som nästan liknar vilda arter som trivs även med liten eller ingen vård. Särskilt vissa arter kan växa frodigt även i mycket blöt jord, de behöver inga krukor med dräneringshål. I dessa fall, för en bättre fördelning av vattnet under rötterna, kommer det att vara tillräckligt att fördela några stenar i botten av krukan.

Låt oss tillsammans ta reda på 6 krukväxter som inte behöver dräneras.

Advertisement

1. Spansk mossa

1. Spansk mossa

Pixabay

Tillandsia usneoides är en art som kommer från de tropiska och subtropiska områdena på den amerikanska kontinenten, som växer spontant i naturen på träd i områden med hög luftfuktighet. Denna växt behöver inte jord, eftersom den tar upp de näringsämnen den behöver direkt från fukten i luften. Av denna anledning kan den lätt odlas på en bark i ett växthus eller i ett varmt område i huset. Du behöver bara spraya den med vatten en gång i veckan och gödsla den varannan vecka med ett flytande gödselmedel mycket rikt på fosfor.

Advertisement

2. Maranta leuconeura

2. Maranta leuconeura

YAsminBela1800/Reddit

Även känd som Moses stentavlor på grund av dess egenskap att resa upp bladen, så att de ser ut som om de vore i bön, när kvällen faller på är denna växt perfekt för våra lägenheter. Den behöver en mycket väl upplyst plats men bör stå långt borta från direkt solljus och trivs bra i fuktiga jordar, varför den lätt kan odlas i vatten eller i krukor utan dräneringshål. Se bara till att inte överdriva bevattningen.

3. Ampelliljesläktet

3. Ampelliljesläktet

Denes Feri/Wikimedia Commons

På engelska även känd som spider plant, dess naturliga livsmiljö är de tropiska områdena i Afrika och av denna anledning anpassar den sig också mycket väl till livet i vatten. Denna växt som är känd för sin snabba tillväxt och långa, hängande ljusgröna och vita blad, trivs i en varm och fuktig miljö med mycket indirekt solljus och behöver bara vattnas en gång i veckan. Om den odlas i vatten måste det bytas ut var 3-5 dag, och gödslas en gång i månaden.

4. Dracena sanderiana

4. Dracena sanderiana

GoldLaurelin/Reddit

På engelska är den känd som lucky bamboo, denna växt köps ofta skuren som en bambukäpp och odlas i vatten. Dracena sanderiana är väldigt lättskött, den anpassar sig också till mindre ljusa vrår av hemmet, samtidigt som den trivs i närvaro av mycket ljus. Den kan även odlas direkt i vatten, men du kan välja krukodling, med stenar i botten för att hålla stjälkarna upprätta.

5. Silverkalla

5. Silverkalla

SlickRick_the Ruler/Reddit

Växter från Aglaonema-släktet kommer från tropiska områden i Asien och är mycket robusta och trivs både i vatten och i mycket fuktiga jordar. De lever mycket bra även på svagt upplysta platser, bladen bränns om de utsätts för direkt solljus och är mycket lätta att ta hand om, därför är de även lämpliga för nybörjare. Kom bara ihåg att dessa växter är giftiga för djur.

Advertisement

6. Nephrolepis cordifolia "Duffii"

6. Nephrolepis cordifolia "Duffii"

Forest & Kim Starr/Wikimedia Commons

Denna växt är en ganska tålig ormbunke som älskar fuktiga områden. Den kännetecknas av citrondoften som de små bladen avger när de gnuggas, den kräver väldigt lite skötsel. Om den odlas i krukor utan dräneringshål, se till att placera stenar i botten för att hålla rötterna borta från vatten. Vattna en gång i veckan och spraya med vatten de flesta dagar.

Med vilken växt vill du starta din odling?

Advertisement