Rosa mögel i badrummet: vad det är och hur man får det att försvinna

av Hilda Maria Morgan

25 Maj 2023

Rosa mögel i badrummet: vad det är och hur man får det att försvinna
Advertisement

Uppdrag rena fogar: i badrummet är det en ständig utmaning, risken för mögel och smuts lurar alltid runt hörnet. Vi är dock vana vid att se mögel som svärtar dessa mellanrum, eller kanske visar en vagt grönaktig färg. Men ibland händer det att man ser att kakelplattorna, och framför allt fogarna mellan dem, har färgats rosa, till och med en färgstark rosa. Detta händer speciellt i duschen, och vid första anblick kanske man tror att det är rost, på grund av den liknande färgen.

Men det är inte rost, och det är inte heller direkt mögel: vad handlar det om? Och hur gör man för att få duschen att bli som ny igen? Läs vidare för att ta reda på det.

foldsbaldwin/Reddit

foldsbaldwin/Reddit

Låt oss börja med att identifiera vår motståndare: det är en biofilm som vi skulle kunna definiera som ett aggregat av mikroorganismer, som om det vore en koloni av bakterier. Specifikt är den oönskade gästen Serratia marcescens. Det är en slags luftburna bakterier som föredrar fuktiga miljöer precis som miljön som skapas i duschen. Där kan de livnära sig på mineral- och fettavlagringar, som de som lämnas av rester av tvål och schampo som vi brukar använda.

Ibland blir de bara rödaktiga fläckar och märken, vilka också kan ses på botten av duschen eller badkaret, samt på duschdraperierna eller glaset som täcker dessa områden, eller längs handtag och bås. Kort sagt, lite som mörkt mögel.

Hur blir man av med det?

  • Bikarbonat för mer motståndskraftiga ytor: på botten av duschen eller på kakelplattorna kan du gnugga en pasta gjord av 50 gram bikarbonat, en sked diskmedel och en sked väteperoxid. Sätt på dig handskar och ett munskydd och sprid preparatet med en svamp, gnugga kraftigt. Skölj sedan väl.
  • Desinficera med blekmedel: för att förhindra att det "rosa möglet" kommer tillbaka, se till att döda alla kvarvarande bakterier genom att spraya ytorna med en blandning av lika delar blekmedel och vatten. Förutom att bära handskar och munskydd, kom ihåg att ventilera rummet i detta skede. Låt det verka i tio minuter och använd sedan en mjuk borste för att skrubba, skölj sedan och torka.
  • Till duschdraperiet: den enklaste metoden är att tvätta det i tvättmaskinen, om etiketten indikerar att det är möjligt. Tillsätt eventuellt ett milt blekmedel eller väteperoxid till tvätten. Annars, tvätta dem för hand i en balja med varmt vatten och väteperoxid, eller med mycket utspätt blekmedel. Låt det lufttorka i solen.

På ett förebyggande plan kan du undvika bildandet av dessa kolonier av bakterier genom att se till att du tvättar bort alla rester av fet smuts som tvål och schampo lämnar efter sig, och genom att vädra rummet mycket väl efter varje dusch. Självklart kommer det att vara nödvändigt att använda produkter som desinficerar under den vanliga rengöringen av badrummet.

Advertisement