Samla upp regnvattnet med regnkedjor även om du bor i en lägenhet

av Hilda Maria Morgan

26 Maj 2023

Samla upp regnvattnet med regnkedjor även om du bor i en lägenhet
Advertisement

Vatten är en dyrbar vara och det finns många anledningar till att vi alla borde försöka spara på vår åtgång av det. Bland de många strategier som vi kan anta för detta ändamål kan vi också rada upp återvinning av regnvatten, som gör att vi kan undvika att använda dricksvatten för olika ändamål, med avsevärda fördelar för miljön och för vår plånbok.

Vi vet alla att regnvatten kan användas för att vattna växter inomhus och i trädgården, men det finns också andra användningsområden för denna värdefulla resurs: till tvätten, för att spola toaletten och för att tvätta golven eller bilen, och mer allmänt för alla de åtaganden som inte kräver dricksvatten.

Det är relativt enkelt att samla regnvatten i trädgården eller på balkongen, men hur gör man istället om man bor i en lägenhet vars enda yttre åtkomst är fönsterbrädorna? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Advertisement

1. Regnkedja

Regnkedjan är ett mycket användbart hjälpmedel om du vill återvinna regnvatten men du inte har ett stort utrymme; den finns kommersiellt tillgänglig, men du kan också göra en själv helt enkelt genom att använda tomma krukor som du hänger i en kedja. Du kan placera din kedja på gallret på fönstret eller hänga den på fönsterbrädan och sedan vänta på att den fylls. Förutom tomma lerkrukor eller plastkrukor finns det flera material som du kan använda för att göra en regnkedja, här kommer några exempel.

Advertisement

2. Behållare i koppar

Du kan också skapa en underbar regnkedja genom att återvinna gamla behållare i koppar.

3. Trattar

Vad sägs om att återanvända gamla trattar för att samla upp regnvattnet?

4. Durkslag

Gamla durkslag är perfekta för att skapa en regnvattenfontän, gärna en som samlar upp vattnet i en gammal kastrull längst ner.

5. Glas- eller plastflaskor

Allt du behöver göra är att skära av botten på gamla glas- eller plastflaskor för att skapa en färgglad och originell regnkedja.

Advertisement

6. Puddingformar

För riktiga matlagningsälskare, en regnkedja gjord med återvunna puddingformar.

7. Tekannor

Fortfarande på ämnet matlagning och återvinning, vad sägs om att använda gamla tekannor?

Advertisement

8. Hinkar

Om du istället föredrar att vistas i trädgården är en regnkedja gjord med hinkar perfekt för dig.

Creativo

Creativo

Vilken metod föredrar du för att återvinna regnvattnet i ditt hem?

Advertisement