Kasta inte vinkorkar - ta reda på hur många användbara sätt du kan återvinna dem på

av Hanna

14 Maj 2021

Kasta inte vinkorkar - ta reda på hur många användbara sätt du kan återvinna dem på
Advertisement

Varje gång vi korkar upp en flaska vin eller champagne, är det smart att spara korkarna istället för att kasta dem: de kan inte bara bli till material som gör en myriad av kreativa pyssel, utan de kan även utnyttjas på praktiska sätt, till exempel som verktyg som kommer till undsättning för att fixa eller ersätta något som inte fungerar i hemmet.

Ta reda på hur många olika sätt du kan återvinna korkarna som vi brukar kasta bort på.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

När du inte vet vad du ska göra med dem, fyll en stor glasburk med alla korkar och häll sedan i etylalkohol tills de är helt täckta och låt dem vara nedsänkta. De kommer att vara blötlagda i alkohol när de väl behövs, och kommer att fungera bra som gör-det-själv-ljus, som brinner länge.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

I stället för att behöva leta efter grytlappar överallt, ha korkarna redo nära spisen, och när du börjar laga mat i en gryta eller en kastrull som måste vara täckt och har metallhandtag, sätt korkarna i handtaget så att du rör vid dem istället för metallen när du måste ta av locket.

Pinterest

Pinterest

Om du har stolar eller ett bord som vacklar eftersom ett ben är kortare än de andra, använd kork. Koka en kork i vatten i ungefär tio minuter, så att den inte smular sönder när du skär den, skär den sedan i skivor och när dessa är torra limma dem under stolarna eller bordet. De fungerar som mellanlägg, men är också bra som gummikuddar för att undvika att göra ljud eller repor i golven när vi flyttar möblerna.

Pinterest

Pinterest

På samma sätt kan du använda skivor tillverkade av korkar för att förhindra dörrarna på möbler eller i huset från att smälla och skramla. Det är mycket användbart när det gäller dörrar i glas, eftersom det på detta sätt mjukar upp slaget och minskar risken för att glaset på sikt kan gå sönder.

Pinterest

Pinterest

De kan också bli mycket bekväma snören för elektriska kablar med mera. Du behöver bara borra två hål genom dem, tillräckligt breda för att ett rep (helst elastiskt) ska kunna passera, trä sedan ändarna på repet, avsluta med en knut och använd lågan från en tändare för att se till att ändarna inte fransar upp sig.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Och sedan behöver du bara stänga den runt kabeln med en enkel lärkhuvud knop.

Pinterest

Pinterest

Du behöver bara göra en liten skåra för att skapa ett spår som kan innehålla foton eller kanske bordsplaceringskort!

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Genom att sätta i skruvkrokar gör du dem till praktiska nyckelringar. Dessutom, kork tenderar att flyta, så det är ett perfekt material för nyckeluppsättningar som används till exempel vid fiske!

Pinterest

Pinterest

Gör ett litet hål som kan användas som hölje för hörlurspluggen och forma eventuellt kroppen lite (men det är inte absolut nödvändigt) för att linda upp kabeln och hålla hörlurarna i ordning i valfri väska eller ryggsäck.

Har du redan använt gamla korkar på dessa sätt?

Advertisement