De verkar vara föremål att slänga, men de kan visa sig vara användbara och kreativa material

av Hilda Maria Morgan

12 Maj 2022

De verkar vara föremål att slänga, men de kan visa sig vara användbara och kreativa material
Advertisement

Det finns många föremål som när de använts en gång hamnar i papperskorgen utan att man tänker mer på det. Samt förpackningar eller delar som finns kvar efter att huvudprodukten har förbrukats. Men ibland kan dessa avfallsmaterial bli en användbar resurs för att skapa geniala gör-det-själv-lösningar, såväl som fantasifulla kreativa jobb, allt i princip utan kostnad.

Så innan vi slänger material som papprören från toalettpapper eller förpackningen av vissa tabletter och kosttillskott, kan vi fundera på några idéer för att återanvända dem, som de som nämns nedan.

Toalettpappersrullar

Alla som älskar att göra-det-själv-projekt vet att toalettpappret döljer en värdefull resurs inuti sig: papprören som blir stommen i en massa kreativa jobb, ofta även lämpliga för barn.

De kan förvandlas till föremålshållare att användas på skrivbordet och faktiskt nästan överallt i huset: från pennor till penslar, det kommer alltid att finnas något som vi kan göra i ordning tack vare en bordsuppställning av kartong.

Advertisement

Och när kartongrören är större och mer robusta kan de också hjälpa till att skapa ordning i lådor och skåp genom att man kan lägga i små handdukar eller kläder i dem.

Och eftersom det alltid finns någon som är redo att förvandla dem till användbara dekorationer eller tillbehör, kan du till och med överväga att sälja dem online!

Äggkartonger

Äggkartonger är andra föremål med vilka du kan släppa lös tusen kreativa idéer. Beroende på hur de skärs, målas och sätts ihop igen kan de faktiskt vara huvudmaterialet för dekorationer av alla dess slag, som låtsasblommor av kartong.

Eller bedårande färgglada monster att göra med barnen.

Och de är också användbara till bordsdekorationer, kransar och till och med som såbäddar för att gro frön!

Advertisement

Askar med piller eller kosttillskott

När du köper piller, kosttillskott eller tabletter i cylindriska plastlådor med avskruvbara eller tryckbara lock (en gång i tiden kom även film i liknande förpackningar), innan du slänger behållarna när de är tomma kan du överväga att använda dem på kreativa sätt.

En portabel nålkudde, med mycket utrymme inuti för till exempel nålar.

Och om du inte har nålar kan du också ha skruvar och spikar i lådan som behövs för ett reparationsjobb någonstans i huset.

Advertisement

Dessutom passar hörlurar perfekt där i med sladden ordentligt ihoprullad för att förhindra att den trasslar ihop sig: en utmärkt lösning att ha i väskan eller resväskan.

Tepåsar

När vi har druckit te brukar vi slänga påsen. Även om, efter den eventuella andra infusionen, dessa engångspåsar kan komma till nytta. Förutom att smula sönder innehållet i jorden på vissa växter (särskilt acidofila sådana), eller låta dem torka och sedan använda dem för att absorbera obehagliga lukter i kylen, kan vi även använda tepåsar för en enkel skönhetsbehandling.

Te, särskilt grönt te, innehåller faktiskt en rad fördelaktiga element för huden: den nu kalla men blöta påsen kan därför föras över ansiktet som om det vore en svamp för att fördela ett serum; och det är också avkopplande att hålla kalla tepåsar på ögonen, lite som man gör med gurkskivor.

Advertisement

Svart te, å andra sidan, kan hjälpa oss i en del husstädning: visste du att det verkar vara utmärkt för att ta bort fläckar och ränder från glas? Prova med en tepåse och gnugga den lite på en smutsig spegel.

Finns det något avfallsföremål som du fantasifullt brukar återvinna?

Advertisement