12 bra anledningar till varför du bör återanvända gurkvatten istället för att slänga det

av Hilda Maria Morgan

20 Juni 2023

12 bra anledningar till varför du bör återanvända gurkvatten istället för att slänga det
Advertisement

När vi äter inlagda gurkor brukar de flesta sedan tömma vätskan som finns i burken i diskhon eller toaletten, övertygade om att när gurkorna väl har ätits upp så är vattnet värdelöst. I verkligheten, även genom att kasta det i toaletten, kan det konserverade vattnet från gurkorna vara användbart på sitt sätt och hjälpa oss att städa sanitetsgodset och avloppen och hålla dem fria från kalk.

Ändå finns det många andra anledningar till att omedelbart sluta slänga denna dyrbara vätska som kan återanvändas för många andra ändamål, både som kosmetika eller rengöringsmedel och konsumeras som livsmedel.

Nedan föreslår vi de 12 utmärkta skälen som kommer att få dig att spara vattnet från inlagda gurkor nästa gång du öppnar en burk.

Advertisement

Matanvändning

Matanvändning

Pixabay

För matändamål kan gurkvatten återanvändas på flera sätt:

  • Vitamintillskott: att dricka 60 ml av denna juice efter sportaktivitet är törstsläckande och uppfriskande men hjälper dessutom till att fylla på mineralsalter och förhindra uppkomsten av muskelkramper.
  • Cocktailingrediens: blanda 9 ml gurkvatten med 6 ml vodka så får du en mycket välsmakande cocktail till dina fester. En inlagd gurka som garnering kommer att fullända dess utseende. Om du däremot har överdrivit med konsumtionen av alkohol, ta en klunk innan du går och lägger dig: som i fallet med sport kommer det att hjälpa till att fylla på med vätskor och mineralsalter, vilket minskar baksmälla.
  • Dressing: du kan byta ut vinägern mot gurkvatten när du ska ha dressing till en sallad eller, alternativt, blanda den med yoghurt för att få en pastasås eller till andra rätter.
  • Marinad: gurkvatten är också utmärkt för att marinera kött och gör det mörare eller fisk vilket gör den godare.
  • Konservering: slutligen den mest uppenbara användningen av alla. När du är klar med gurkorna, återanvänd vattnet för att konservera andra grönsaker som lök eller vitlök; de kommer att få en utmärkt smak.

Advertisement

Kosmetiska och botande användningsområden

Kosmetiska och botande användningsområden

Pexels

För kosmetiska och botande ändamål kan du återanvända gurkvatten på följande sätt:

  • After Sun: gurkvatten är utmärkt för att friska upp och lugna hud som utsatts av överdriven exponering för solen. Fördela vattnet på de drabbade områdena med en bomullstuss: det ger dig omedelbar lindring!
  • Magskydd: oavsett om vattnet består av enbart vinäger eller en blandning av vinäger och honung, kan det vara ett giltigt hjälpmedel för att begränsa surheten i magen och den därav följande uppkomsten av kramper. Prova att ta en klunk före måltiderna.
  • Förkylning: om du känner att en förkylning är på väg eller känner de första symtomen på halsont, ta flera matskedar gurkvatten om dagen; ättikan i det kommer att vara ett perfekt desinfektionsmedel för dina luftvägar.

Städning

Städning

Pexels

Även inomhus och i trädgården kan gurkvatten komma till nytta:

  • Avkalkning: vinägern i gurkvattnet är mycket användbar som avkalkningsmedel för diskhoar och kranar av metall, men också för hushållsapparater som vattenkokare, som ofta får kalkavlagringar. Allt du behöver göra är att fylla den med vatten blandat med gurkvatten för att göra den ren igen.
  • Polering: för att polera kopparkrukor och koppartillbehör är det inte nödvändigt att tillgripa kemiska rengöringsmedel; lägg lite gurkvatten på en svamp och för över kopparföremålen som ska rengöras så kommer de att bli blanka igen.
  • Ogräsmedel: gurkvatten gör jorden sur och är därför ovälkommen för ogräs i din trädgård, som tistlar eller brännässlor.
  • Gödselmedel: av samma anledning kommer växter som kräver en sur jord, som liljor eller primörer, att gödas av det.

Kände du till något av dessa botemedel? Vilket av dessa är du intresserad av?

Advertisement