4 sätt att för ta bort envisa etiketter med produkter från skafferiet

av Hilda Maria Morgan

26 Maj 2023

4 sätt att för ta bort envisa etiketter med produkter från skafferiet
Advertisement

När du köper ett nytt föremål, oavsett vilket material det är gjort av, sitter det vanligtvis en etikett på den som är mycket användbar för att få viktig information om dess tillverkning, om försäljningspriset och eventuellt om dess användning, men som är mycket irriterande när du väl kommit hem och föremålet i fråga ska användas. Oavsett om det handlar om elektroniska produkter, leksaker, glasvaror eller till och med badrumsarmaturer är förekomsten av självhäftande etiketter ett betydande problem, främst för att de är väl synliga och därför kan förstöra utseendet på vår nya produkt.

Dessa etiketter är dock inte alltid lätta att ta bort, de kräver ofta mycket ansträngning och försvinner ofta aldrig helt. Hur kan man göra för att få bort även de mest ihållande resterna? Det finns mycket enkla metoder, som går ut på att endast använda sig av enkla ingredienser som alltid finns i skafferiet. Vi upptäcker dem tillsammans.

Advertisement
Creativo

Creativo

I ditt skafferi har du med säkerhet dessa 4 ingredienser som du lönsamt kan använda för att ta bort envisa klister-rester från dina föremål:

1.       Majonnäs: låt oss börja med den mest ovanliga ingrediensen, som du säkert aldrig hade kunna tro skulle kunna användas på det här sättet. Genom att blanda två ingredienser som vanligtvis används för detta ändamål, olja och vinäger, blir denna produkt mycket effektiv för att få bort de mest envisa rester av lim. Dess användning är dock endast lämplig för icke-porösa ytor som glas och plast, medan den kan fläcka ner absorberande ytor. Applicera direkt på etiketten som ska tas bort och gnugga tills det är helt rent.

2.       Denaturerad alkohol: detta är kanske den första ingrediensen man kommer att tänka på och gör att du faktiskt kan få utmärkta resultat på alla material. Gå tillväga genom att fördela alkoholen på en trasa eller direkt på limmet, låt det verka i några minuter – om du har använt en trasa, låt den komma i kontakt med limmet – och gnugga sedan med en trasa; vid behov kan du slutföra borttagningen med fingrarna eller en plastskrapa.

3.       Olja: oavsett om det är oliv-, solros-, jordnöts-, sojaolja eller en blandning för friterad mat, eller också oljor för kosmetisk användning som sötmandelolja, kan denna produkt användas för att ta bort etiketter genom att helt enkelt dutta den mot limmet och låta den verka några minuter för att mjukna upp det. Även i detta fall, liksom med majonnäsen, måste man vara försiktig med porösa och absorberande ytor som kan bli fläckiga. Om du är osäker kan du prova den på en liten gömd del. Ta bort alla rester med fingrarna eller en plastskrapa.

4.       Vinäger: slutligen är vinäger också användbar för att ta bort lim tack vare dess svaga surhet. Doppa en trasa i vit vinäger och använd den för att slå in ytan du vill ta bort limmet från. Låt verka i några minuter och ta sedan bort trasan. Limmet bör lätt kunna torkas av med en ren svamp eller trasa.

Hur tar du bort envisa rester från etiketter?

Advertisement