Användbara tips för att tvätta dunjackor så att de hålls mjuka och fluffiga

av Hilda Maria Morgan

18 Maj 2023

Användbara tips för att tvätta dunjackor så att de hålls mjuka och fluffiga
Advertisement

Dunjackorna är bland de mest värdefulla klädesplaggen under vintern, eftersom de skyddar oss från kylan och dåligt väder och håller oss varma och torra och gör att vi känner oss mer fridfulla. Men både under användning och i slutet av säsongen, när det är dags att lägga undan dem i garderoben, kan det hända att vi måste tvätta dem och undrar om vi kommer att kunna få dem att bli mjuka och fluffiga igen som när vi precis köpte dem.

I själva verket, utan vederbörlig försiktighet, tenderar dunjackor att stelna och bli platta på grund av att det bildas klumpar inuti vadderingen, vilket oundvikligen förstör plaggets struktur, ibland tvingar det oss till och med att slänga dem.

Så hur kan vi säkerställa att våra dunjackor alltid är rena och väldoftande och samtidigt alltid behåller sin mjukhet och sitt utseende? Här följer några tvättips.

Advertisement
Creativo

Creativo

Oavsett om du väljer att göra detta för hand eller i tvättmaskinen är det första du bör göra när du tvättar en dunjacka att förbehandla fläckarna, för att slippa göra om operationen en andra gång.

För att göra detta, fukta fläcken och gnugga på den med en Marseille-tvål, låt verka i några minuter så att tvålen löser upp smutsen. Vi vill påminna om att denna operation ger bättre resultat om fläcken är ny. Efter förbehandlingen kan du gå vidare till tvätten, som kan utföras på olika sätt beroende på det valda tillvägagångssättet:

  • handtvätt: i detta fall, fyll en tillräckligt stor balja eller ett badkar med ljummet vatten och ett neutralt tvättmedel. För att få maximal desinficerande och fläckborttagande effekt kan du byta ut tvättmedlet mot ett glas vitvinsvinäger och ett glas bikarbonat; blanda eventuellt även i 5 droppar av en eterisk olja som du tycker om, så att dunjackan får en behaglig doft. Låt dra i minst två timmar, flytta runt jackan i vattnet det då och då, ta sedan upp den från vattnet och ta bort överflödigt vatten genom att låta det droppa av och tryck sedan med en ren, torr handduk. Låt den torka horisontellt för att förhindra att tyngdkraften drar ner vadderingen och skaka den då och då för att bättre fördela vadderingen.
  • tvätt i tvättmaskinen: förbehandlingen är identisk med den för handtvätten, men i det här fallet, efter att ha kontrollerat på etiketten att tvätt i tvättmaskinen är genomförbart, ta bort alla pälsdelar, som du istället måste tvätta för hand. Jackan ska vändas ut och in och tvättas ensam på en maxtemperatur på 30 grader, placera även två tennisbollar i tvättmaskinen tillsammans med jackan. Bollarna kommer att ha en masserande verkan på jackan, vilket hjälper vadderingen att hålla sig på plats. Undvik att använda centrifugering och torka jackan enligt beskrivningen ovan. Alternativt kan du använda torktumlaren, ha jackan ut och in, använd en låg temperatur och lägga in några ullbollar, som har samma syfte som tennisbollarna i tvättmaskinen. Ta ut jackan ungefär var 20:e minut för att skaka ut den och fluffa till den igen.

Genom att följa alla dessa riktlinjer kommer din dunjacka på kort tid att bli som ny igen, redo att användas igen eller att läggas undan i garderoben.

Advertisement