5 anledningar till varför tvätten luktar illa efter att ha tvättats i tvättmaskinen och 5 tips för att undvika det

av Hilda Maria Morgan

17 Maj 2023

5 anledningar till varför tvätten luktar illa efter att ha tvättats i tvättmaskinen och 5 tips för att undvika det
Advertisement

När man tar ut tvätten ur tvättmaskinen i slutet av tvätten förväntar man sig att den ska lukta gott och att den goda doften av tvättmedlet fortfarande kommer att kännas om våra rena kläder under lång tid. Det kan dock hända att vi när vi öppnar tvättmaskinen förvånas över en dålig lukt som kommer från vår tvätt trots att tvätten precis avslutats. Dessa lukter är ofta så irriterande att vi vill tvätta om allt igen, speciellt när det känns även efter torkning.

Vilka är orsakerna till uppkomsten av dessa dåliga lukter? Och framför allt, hur man förhindrar att de bildas? Nedan avslöjar vi de 5 huvudorsakerna och 5 möjliga lösningar på detta irriterande besvär.

Advertisement

Orsaker

Orsaker

Creativo

Det finns många orsaker till att dålig lukt stannar kvar på tvätten efter tvätt i tvättmaskinen:

  • Fläckar: när plaggen vi lägger i tvättmaskinen är väldigt smutsiga kan det hända att fläckarna inte bara kvarstår även efter tvätt, utan att den dåliga lukten de avger också sitter kvar med dem; av denna anledning är det mycket viktigt att förbehandla fläckarna före tvätten: det sparar dig besväret att tvätta plaggen igen och garanterar en behagligare doft.
  • Tvättmedel: det kan tyckas paradoxalt, men en överdriven mängd tvättmedel förbättrar inte tvättresultatet, utan kan till och med orsaka motsatt effekt, precis som att användandet av för lite inte kommer lyckas rengöra tillräckligt. Ett överskott av tvättmedel tas faktiskt inte bort ordentligt vid sköljningen, utan fastnar i fibrerna och utvecklar dålig lukt.
  • Belastning: det är nödvändigt att vara noggrann och uppmärksam på tvättmaskinens laddning, eftersom en överbelastning kan orsaka svårigheter för att vattnet och tvättmedlet ska kunna passera, vilket gör att smutsen inte skulle kunna tas bort korrekt och därmed orsaka utveckling av dålig lukt, samt att kläderna fortfarande är smutsiga trots tvätt.
  • Rengöring: när städade du din tvättmaskin senast? Kom ihåg att denna apparat, liksom alla andra, också kräver kontinuerligt underhåll och det skulle vara bra att göra en rengöringscykel en gång i månaden med en tom tvätt.
  • Tvättrumman: slutligen, en av huvudorsakerna till utvecklingen av dålig lukt är trumman som förblir stängd i slutet av tvätten. Även om du inte kan hänga tvätten direkt, var noga med att öppna tvättmaskinen direkt när tvätten är klar; på så sätt kommer vattenångorna att kunna strömma ut och du slipper ett utvecklande av lukt av stillastående vatten.

Advertisement

Förebyggnade

Förebyggnade

Vi föreslår några tips för att förhindra bildandet av dålig lukt:

  • kom ihåg att rengöra din tvättmaskin minst en gång i månaden med bikarbonat och vinäger.
  • undvik att överdriva med tvättmedel och sköljmedel och föredra naturliga sådana, som Marseille-tvål eller citronsyra som sköljmedel.
  • försök att hänga tvätten så snart som möjligt efter att tvätten är klar och lämna luckan öppen mellan tvättarna.
  • lägg till en kopp vinäger eller bikarbonat till varje tvätt, det kommer att hjälpa till att ta bort fläckar mer effektivt och förhindra bildandet av dålig lukt.
  • I slutet av varje tvätt, för en ren trasa över tätningen och i trumman, så att de aldrig förblir fuktiga.

Nu kommer din tvätt verkligen alltid att lukta gott.

Advertisement