Vit vinäger i tvättmaskinen: 3 skäl att använda den och 3 saker att se upp med

av Hilda Maria Morgan

17 Maj 2023

Vit vinäger i tvättmaskinen: 3 skäl att använda den och 3 saker att se upp med
Advertisement

Vit vinäger används allt mer i hushållssysslor av olika slag. Vi pratar här om destillerad vit vinäger eller ättika (som vanligtvis är effektivast vid olika typer av rengöring).

Även när det gäller tvätten och skötseln av tvättmaskinen är det en av de mest effektivt använda ekologiska produkterna. Användningen är fördelaktig och användbar, men den måste utföras efter kriterium. Det har faktiskt flera fördelar och lika många nackdelar. Det är rätt att känna till att vinäger till exempel blandat med några mindre naturliga produkter kan vara skadligt, eller att det inte är lämpligt för vissa material.

I detta avseende illustrerar vi några av de viktigaste fördelarna och några av de risker som användningen av vit vinäger kan innebära.

Advertisement
Heisenberg2112/Reddit

Heisenberg2112/Reddit

När det gäller de goda sidorna finns det tre huvudsakliga.

  • Effektivitet mot fläckar: det är välkänt att vinäger är utmärkt för rengöring. Vad många inte känner till är att det är väldigt effektivt mot vissa typer av fläckar. De som orsakas av ämnen med surt pH som te, kaffe, fruktjuicer, vin och annan sprit är särskilt lämpade att behandlas med denna produkt.
  • Neutralisering av dålig lukt: en av de mest kända egenskaperna hos vinäger är att kunna neutralisera dålig lukt. Det gäller både för tvätten och tvättmaskinen, men det gäller även många andra situationer.
  • Avlägsnande av kalk: ett annat viktigt faktum är dess effektivitet som anti-kalk-medel. Detta gör den till ett utmärkt tvättmedel men också en användbar produkt för skötsel och rengöring av tvättmaskinen.

Vissa säger att det också är ett utmärkt antibakteriellt medel och ett kraftfullt botemedel mot svamp och mögel. Vi känner varken för att helt vederlägga eller helt bekräfta denna tes, eftersom det finns motstridiga åsikter bland kemister och experter inom branschen. Vinägerns rengöringskraft är absolut inte ifrågasatt. Vad som ibland har förnekats är dess fullständiga effektivitet som desinfektionsmedel.

Advertisement
AKTheCrusher/Reddit

AKTheCrusher/Reddit

Gällande de faktorer som det vore bättre att vara försiktig med listar vi främst tre.

  • Farliga blandningar: ur kemisk synvinkel kan det vara farligt att blanda vinäger med andra ämnen. Till exempel är det tillrådligt att inte använda vinäger i samband med användning av blekmedel eller blekmedelsbaserade produkter. Den kemiska föreningen av dessa två ämnen kan ge upphov till skadliga, farliga och giftiga ångor.
  • Plagg med resår: det är god praxis att undvika att använda vit vinäger på plagg med resår eller på stretchtyger, eftersom surheten i produkten kan, särskilt på sikt, lossa elasticiteten och skada dem.
  • Frekvent och regelbunden användning: slutligen, även om vinägerns anti-kalkverkan gör den till en mycket användbar produkt, kan användningen av den ofta och regelbundet, som sköljmedel eller för skötsel av tvättmaskinen, skada vissa inre delar av tvättmaskinen. Rådet är därför att varva med andra specifika produkter.

Kände du redan till för- och nackdelarna med vit vinäger i tvättmaskinen?

Advertisement