Skapa en matplats i trädgården: 12 modeller att hämta inspiration från

av Hilda Maria Morgan

18 Maj 2023

Skapa en matplats i trädgården: 12 modeller att hämta inspiration från
Advertisement

Sommarens ankomst för oundvikligen också med sig lusten att njuta av sina egna utrymmen utomhus i trädgården med utomhusmåltider och timmar av trevlig avkoppling ensam eller i sällskap. Men för att den tid som tillbringas utomhus ska bli riktigt trevlig är det viktigt att skapa verkligt bekväma och funktionella matplatser, som gör att vi till fullo kan njuta av nöjet av måltiderna, men också lugn och underhållning utan att medföra obehagliga olägenheter.

Oavsett om utrymmet är stort eller litet, i skuggan eller i full sol är det väldigt enkelt att hitta rätt lösning för just dig, om du har dina behov väl i åtanke. Nedan föreslår vi 12 underbara modeller för att inspirera dig.

Advertisement

1. På verandan

Vilket område skulle kunna vara bättre än verandan för att inrätta en matplats utomhus? Om ditt hem har en så blir det lätt att ställa upp ett matbord; några knep för belysning och några detaljer som blomkrukor, amforor eller en matta hjälper dig att göra miljön trevligare.

Advertisement

2. I skuggan av ett träd

Om du har mycket trädgårdsyta tillgängligt är det perfekta att installera en matplats i skuggan av ett träd.

3. Frukost utomhus

Ett fyrkantigt bord omgivet av hopfällbara stolar är perfekt för en frukost. Anpassningsbart till små eller stora utrymmen, vid behov kan den kombineras med andra bord av samma form.

4. Rustikt

Om du älskar den rustika stilen, skapa din uteservering med ett bord av massivt trä, eventuellt gjort med DIY från återvunna lastpallar. Du kan lysa upp med ljusslingor placerad precis ovanför bordet och göra platsen mer bekväm med mjuka kuddar. Resultatet kommer att bli underbart.

5. Mycket små utrymmen

Om utrymmet som är tillgängligt för dig verkligen är begränsat, men du inte vill ge upp nöjet med att äta utomhus, välj ett litet runt bord i metall. Dess minimala omkrets gör att du kan placera det var som helst.

Advertisement

6. Bekvämlighet

Korgfåtöljer och ljuskronor hängande precis ovanför bordet är den perfekta lösningen för dig som letar efter komforten i ett vardagsrum även utomhus.

7. Pergola

Vad sägs om att sätta upp en underbar pergola till din uteplats? Du kan enkelt göra den själv med DIY och täcka den efter önskemål med klätterväxter, tyger eller paneler. Något för dig som gillar att ta emot många gäster eller för stora familjer.

Advertisement

8. Inglasad altan

Om du vill njuta av luncher och middagar utomhus även när det är dåligt väder, är det perfekta att ställa upp din matplats på en inglasad altan. Se upp för växthuseffekten: på soliga dagar är det bättre att välja ett utomhusområde eller att skugga det med tyger eller växter.

9. En oas i det gröna

För trädgårdsarbetsälskare finns det inget bättre än att njuta av stunder av välförtjänt vila mitt bland ens växter. Skapa en mat- och relaxavdelning omgiven av krukor och installera en pergola av klätterväxter. Det blir som att koppla av mitt i skogen.

Advertisement

10. Centralt parasoll

Om du vill njuta av luncher även i augustivärmen utan att bli störd av solen, men du inte gillar tanken på att äta lunch mitt på gräsmattan, placera ett stort parasoll i mitten av ditt bord. Det kan vara ett bra alternativ till skuggan av träd och du kan välja att använda parasollet eller inte beroende på solens intensitet.

11. Romantiskt

Vill du ha en romantisk atmosfär för dina luncher och middagar utomhus? Ett enkelt träbord och ljusslingor och lyktor hjälper dig att få det.

Advertisement

12. Matlagning och måltider

Slutligen, om du har mycket utrymme tillgängligt, vad sägs om att inrätta ett riktigt utekök? Det blir bekvämare att laga måltiderna direkt på plats.

Är du redo att njuta av att vara utomhus ännu?

Advertisement