Kan du skilja på bin, getingar och humlor? Vi förklarar hur du gör det enkelt

av Hilda Maria Morgan

12 Maj 2023

Kan du skilja på bin, getingar och humlor? Vi förklarar hur du gör det enkelt
Advertisement

Bin, getingar och humlor är alla insekter som tillhör samma familj, Hymenoptera; av denna anledning är det lätt att förväxla dem, om deras specifika egenskaper inte är kända. Alla dessa insekter har gemensamt den strikta hierarkiska strukturen i vilken de organiserar sig och sin arbetsfördelning, samt förmågan att sticka. Men för var och en av dem ger denna gest olika konsekvenser.

Till och med deras utseende är väldigt lika, både i former och färger, men en mer uppmärksam observatör kommer lätt att kunna upptäcka deras skillnader, som är mycket större i antal. Dessa arter är mycket användbara på grund av sin roll som pollinerande insekter och de flesta av dem är ofarliga och, särskilt när det gäller bin och humlor, attackerar de bara när de är hotade. Låt oss upptäcka dem tillsammans genom att observera varje art närmare.

Advertisement

Bi

Bi

Pixabay

Honungsbiet har en brunaktig kropp täckt av fint dun, vilket ger det ett måttligt fluffigt utseende. Dess mage är rundad och benen tjocka och raggiga; dessutom kännetecknas gadden i ändan av skåror som förhindrar att den tas bort från kroppen efter sticket, vilket är anledningen till att biet endast tar till detta redskap i fall av yttersta nödvändighet, för att skydda sig själva eller bikupan, eftersom dess användning avgör förlusten av en del av matsmältningssystemet och det därav slutet.

När det gäller sociala vanor använder bin speciella körtlar för att skapa vax som de bygger bikakor med, där de lagrar honung och pollen för att mata sina ungar; de bygger också öppna bikupor i varmare klimat och inomhus i kallare, även om det finns några solitära arter, som inte bygger bikupor.

Slutligen, när det gäller näring, livnär sig dessa insekter uteslutande på blommors nektar.

Advertisement

Geting

Geting

Pixabay

Den första väsentliga skillnaden mellan bin och getingar är färgen, som hos den senare är svart och gul. Dessutom är dessa insekter utan hår, vilket resulterar i att de är släta och har en mer långsträckt form både på kroppen och benen. Deras midja är väldefinierad och skiljer huvudet och bröstet från underkroppen. Deras gadd är mjuk och därför återanvändbar och dessa insekter är de mest aggressiva av de 3 arterna och attackerar ännu fler gånger för att nå sitt mål.

Getingbon kan ha olika form och struktur beroende på typen av insekt. Vissa bygger bon i marken, andra tubaktiga bon med lera, medan ytterligare andra blandar trärester med saliven och bygger pappersbon. Kännetecknande för getingbon är att de kan bli mycket stora.

Bland de olika getingarterna finns också bålgetingen, en mycket stor och farlig insekt, som kan bli större än 5 cm och vars stick är mycket mer smärtsamt än en getings.

Till skillnad från de andra två insekterna är getingar allätare: de kan faktiskt äta olika typer av söt mat (frukt, godis, socker), men också jaga mindre insekter eller konsumera rester av andra djurs byten.

Humla

Humla

Pixabay

Slutligen är humlan dubbelt så stor som ett honungsbi och är liksom den senare täckt av mjukt dun. Färgen är istället gul och svart, mer lik en geting, men vissa arter kan vara helt svarta eller kännetecknas av mycket ljusa färger som gult, rosa, rött och vitt. Dess gadd är len som biets och därför återanvändbar, men som biet angriper den vanligtvis bara om den hotas.

Humlor bygger sina bon i marken och kan täcka dem med löv, mossa och djurhår. Inuti dem placerar insekterna tunnformade vaxceller, där de förvarar ungarna, pollen och honung.

Liksom bin, livnär sig humlor också uteslutande på blommors nektar.

Nu när du har lärt dig att särskilja de tre arterna kan du njuta av att observera dem, och kom alltid ihåg att vara försiktig så att du inte irriterar dem!

Advertisement