Hur man rengör och får även den mest smutsiga ugnsformen att skina

av Hilda Maria Morgan

15 Maj 2023

Hur man rengör och får även den mest smutsiga ugnsformen att skina
Advertisement

Hur många gånger händer det inte att ugnsformarna vi använder för matlagning i ugnen, när vi lagar våra måltider, förblir märkta av smuts och brända matrester! Att varje gång att få bort allt igen är ett ganska svårt uppdrag att genomföra, speciellt om vi inte ingriper snabbt utan ger smutsen tid att torka och fastna på vår ugnsform.

Vi är säkra på att du redan har provat dem alla: långvarig blötläggning i varmt vatten, superavfettande diskmedel, bikarbonat med vinäger eller citronsaft, stålull, kanske till och med det mest kraftfulla avfettningsmedlet du har hemma. Du kommer förmodligen också att ha lyckats få ett acceptabelt resultat, men till priset av en stor ansträngning.

Visste du att det istället finns ett väldigt enkelt och inte alls tröttsamt sätt att rengöra ugnsformarna på när de är ingrodda av matrester? Allt du behöver göra är att samarbeta med rätt redskap och beväpna dig med lite tålamod för att vänta den nödvändiga tiden och din ugnsform kommer att bli så gott som ny.

Advertisement
Unitchy/Reddit

Unitchy/Reddit

För att få dina ugnsformar att se ut som nya igen kan du ta hjälp av ett redskap som du förmodligen redan har hemma, men som du köpt för ett helt annat ändamål: mjukmedelsark till torktumlaren. Dessa produkter är i själva verket mycket mångsidiga och även efter att de har använts i torktumlaren kan de komma till nytta för att göra hushållsstädningen enklare. Gör så här:

  • börja med att ta bort eventuella brända matrester;
  • täck ugnsformen med flytande diskmedel;
  • placera mjukmedelsarken ovanpå tvättmedlet, se till att täcka hela den ingrodda ytan;
  • fyll ugnsformen med varmt vatten, var noga med att täcka alla de ingrodda delarna;
  • låt ugnsformen vara i 2 eller 3 timmar;
  • när tiden har gått kan du ta bort mjukmedelsarken och slänga dem;
  • kasta tvålvattnet i diskhon och ta bort alla sista rester av smuts med en disksvamp.

Din ugnsform är nu som ny igen! Vi rekommenderar att använda mjukmedelsark som är giftfria och biologiskt nedbrytbara, som därför även är lämpliga för kontakt med ytor som används i köket.

Kände du till denna ovanliga användning av dessa extremt mångsidiga ark?

Advertisement