Locka fåglar till din trädgård: knepen för att fylla trädgården med musikaliskt kvitter

av Titti Carlberg

02 April 2024

Locka fåglar till din trädgård: knepen för att fylla trädgården med musikaliskt kvitter
Advertisement

En trädgård fylld med kvitter från olika fågelarter är verkligen trevligt i ens utrymme för skön vila och avkoppling, vilket vi alla enkelt kan uppnå med några speciella knep.

Att locka fåglar till ens trädgård kan också vara ett sätt att stödja ekosystemet genom att skapa en idealisk miljö för deras häckning även i områden där deras förökning kan göra deras varaktighet svårare.

Här förklarar vi varför det är viktigt att locka vilda fåglar till trädgården och de effektiva sätten att göra det på enklaste sätt.

Advertisement

Vikten av att locka vilda fåglar till sin trädgård

Vikten av att locka vilda fåglar till sin trädgård

Pexels

Det finns flera fördelar som vilda fåglar kan tillföra våra utomhusområden:

  • när de flyger från en växt till en annan, förvandlas dessa djur lätt till omedvetna pollinatörer, de för med sig pollen mellan de olika exemplaren och främjar på så sätt tillväxt och förökning;
  • fåglar är väldigt viktiga i den biologiska kampen mot parasiter: genom att de livnär sig på larver och insekter visar sig dessa små djur i själva verket vara väldigt användbara för att eliminera mygg, sniglar och andra insekter som kan vara skadliga för våra grödor;
  • dessutom, inte mindre viktigt, närvaron av fåglar kommer att leda till att dina barn tillbringar mer tid utomhus för att observera dem, samt att de kan lära sig vikten av att ta hand om ekosystemet och de små djuren som lever i det.

 

Advertisement

Hur man lockar fåglar till trädgården

Hur man lockar fåglar till trädgården

PickPik

För att locka fåglar till din trädgården eller uteplats är det enklaste sättet att erbjuda dem mat som frön och torkad eller färsk frukt:

  • russin, äpplen, havre, kli, valnötter och hasselnötter är perfekt för att locka dessa små fjäderklädda vänner;
  • frön är också en smaklig måltid för småfåglar; bland dessa kommer svarta solrosfrön att vara den perfekta lösningen eftersom småfåglar är väldigt förtjusta i dem och de utgör dessutom en energi- och näringsrik föda, perfekt för att överleva vintermånaderna. Linfrö, vallmo, tistel och randiga solrosfrön är också utmärkta alternativ, tillsammans med vete.

För att förse dem med den valda maten, förbered en krubba själv eller köp en färdig modell: placera den på en tyst plats som är skyddad för rovdjur, på rimligt avstånd från buskar och träd. Försäkra dig om att krubban alltid är ren och diskad, lägg även till en bricka med alltid färskt dricksvatten.

Slutligen, under de kalla månaderna, ge fåglarna skydd för att uppmuntra skapandet av ett bo.

Växter som lockar fåglar till din trädgård

Växter som lockar fåglar till din trädgård

Pxhere

Även valet av växter är viktigt för att främja ankomsten av fåglar till din trädgård:

  • en häck eller en buske av en inhemsk art kommer att ge ytterligare skydd åt fåglarna som de föredrar för att bygga sig ett bo;
  • aromatiska växter representerar en stor lockelse med sina ljusa färger och intensiva arom;
  • slutligen är även blommande växter perfekta för att locka fåglar till trädgården eftersom de alltid har tillgänglig föda för dem i deras frön.

Nu är din trädgård klar för mottagandet av fjäderklädda vänner!

Advertisement