Myggspray: ett enkelt recept att spraya på kläder

av Hilda Maria Morgan

01 Augusti 2023

Myggspray: ett enkelt recept att spraya på kläder
Advertisement

sommaren finns det ingen undanflykt: myggor är en konstant i många delar av världen, och även den höga temperaturen vi måste ta itu med varje dag. Vissa verkar attrahera myggor mer än andra, men det är svårt att hålla sig helt immun. Därför försöker vi bli av med dem med hjälp av de olika produkter och fällor för att bli av med detta problem, samt olika åtgärder som kan göras i trädgården som kan hjälpa oss att få så få myggor som möjligt.

Ett mycket bekvämt botemedel, särskilt om du planerar att tillbringa dina dagar ute i naturen, kanske genom att campa eller gå på vandringar och utflykter, är att spraya produkter direkt på dina kläder, med ingredienser som fungerar som avstötande medel mot dessa irriterande insekter.

Creativo

Creativo

Det finns flera produkter på marknaden som är gjorda speciellt för tyger och skor, att ha med sig när man ska tillbringa dagen utomhus – de innehåller i allmänhet permetrin. Och så finns det en rad ingredienser och knep som vi också kan prova att tillreda och göra hemma.

  • Eteriska oljor: bland de som bäst håller myggorna borta har vi citroneukalyptusolja, lavendel, kanel, timjan, Nepeta Parnassica, citrongräs och tea tree. Se till att du inte är allergisk mot någon av deras komponenter och förbered sedan en sprayflaska med vatten (eller en tredjedel isopropylalkohol och två tredjedelar vatten) och 20 droppar eterisk olja – eller en kombination av flera oljor. Skaka alltid före användning. Var noga med att inte spraya direkt på huden. Om du vill skapa en produkt för huden måste du välja en bärarolja och inte använda alkohol.
  • Sköljmedel till tvätten: det finns sköljmedel som innehåller insektsmedel. Förutom att använda dem i tvättmaskinen kan du också använda dem för att förbereda sprayer som kan sprayas på kläder. I det här fallet behövs det verkligen bara en gnutta sköljmedel utspätt i rejält med vatten (det är bäst om det är destillerat).
  • Sköljmedel till torktumlaren: det finns några märken av torktumlarsköljmedel som innehåller beta-citronellolo, som har avvisande egenskaper för myggor. En metod att prova är att vika ett sköljmedelsblad och ha det i byx- eller skjortfickan. Annars kan du gnugga bladet mot dina kläder. Det finns också fall av experiment gjorda på TV av människor som gnuggat sköljmedelsblad direkt på huden och det fungerade, bara det att det lämnade en klibbig och irriterande restprodukt på kroppen... Bäst att prova på kläderna!

Så beväpna dig med ditt favoritmedel och myggorna kommer att vara mycket mindre irriterande!

Advertisement