8 extravaganta men mycket effektiva sätt att städa huset på

av Hilda Maria Morgan

09 Maj 2023

8 extravaganta men mycket effektiva sätt att städa huset på
Advertisement

Förr eller senare har vi alla vänt oss till en riktig expert som brinner för städning för att få något att glänsa igen i vårt hem, och med säkert har vi alla, förr eller senare, blivit tvungna att prova på något städtips som varit utöver det vanliga. Men hur många gånger, när vi försökt ge dem en chans, har vi blivit positivt överraskade av deras otroliga effektivitet?

Om rengöring av smalhalsade flaskor med riskorn eller avkalkning av toaletten med Coca cola, samt att använda badkaret för att tvätta gardiner, täcken och ugnsgaller, är speciella lösningar men som de flesta av oss vid det här laget känner till, finns det fortfarande några underliga men mycket effektiva knep som kan göra dig förvånad.

Nedan listar vi 8 extravaganta sätt att rengöra på som du kanske inte ännu kände till.

Advertisement

1. Hårspray för att ta bort nagellack från trä

1. Hårspray för att ta bort nagellack från trä

Reddit

Om du av misstag tappat en flaska nagellack på din mormors antika obehandlade trämöbler, misströsta inte, du kan fortfarande återställa den till sin forna glans. Ta lite hårspray och spraya det på fläcken och låt det verka minst 20 sekunder innan du torkar. Om det behövs, upprepa operationen flera gånger, du kommer att se att nagellacket försvinner för alltid.

Advertisement

2. Bananskal för att polera läder

Frukt- och grönsaksrester har inte alltid soptunnan som enda mål: med ett bananskal kan du till exempel rengöra skor, väskor och andra lädertillbehör och få dem att glänsa igen. Komponenterna i skalet är faktiskt mycket effektiva för att rengöra detta material, tack vare deras lätt slipande och polerande effekt. Efter behandlingen kan du ta bort resterna med en mjuk mikrofiberduk.

3. Gummihandskar mot djurhår

3. Gummihandskar mot djurhår

mememkitten69/Reddit

Om du har en katt eller hund som bor i huset med dig vet du hur svårt det är att ta bort håren de dagligen lämnar efter sig på soffor, mattor, kuddar och tyger i allmänhet. Ofta kastar vi tills lut in handduken även med borstar på grund av den extrema svårigheten hos denna uppgift. Du kan äntligen lösa detta problem definitivt genom att gnugga en gummihandske på tyget som är fullt av hår. Det kommer bli jätterent!

4. Majonnäs för att reparera trä

Älskar du antikviteter kommer vi säkerligen också att kunna hitta en antik möbel i massivt trä i ditt hem. Och vi är säkra på att du också vet hur viktigt det är att regelbundet skydda och underhålla träet på dina möbler så att det alltid hålls i gott skick. För att renovera dina antika möbler, sprid ut ett lager majonnäs över dem: oljan den innehåller kommer att återfukta och ge näring till dina möbler och tar även bort envisa vattenfläckar och de mest ytliga reporna.

5. Diska med sköljmedelspapprena från torktumlaren

Det finns minst tusen olika användningsområden för de doftande sköljmedelspappren som används till torktumlaren. Bland dessa finns det ett som kanske har undgått dig. Om dina sköljmedelsblad är giftfria och biologiskt nedbrytbara, försök använda dem för att ta bort envis smuts från tallrikar och kastruller. Fyll dem med kokande vatten och lägg i bladen inuti, låt verka i minst 15 minuter. Smutsen kommer att lossna utan ansträngning!

Advertisement

6. WD-40 tar bort bläck och lim

6. WD-40 tar bort bläck och lim

Reddit

Att ha en flaska WD-40 hemma är alltid användbart, inte bara för dess mycket användbara smörjande funktion. Faktum är att denna produkt också är mycket effektiv för att ta bort spår av lim och bläckmärken som av misstag lämnats av pennor, blyertspennor och markörer. Var bara försiktig så att oljan den innehåller inte skadar ytan, testa den först på en oansenlig del. Spraya helt enkelt produkten på området som ska rengöras och ta bort med en ren trasa. Du kommer att se vilket fantastiskt resultat.

7. Aluminium för rengöring av ugnen eller grillen

Att rengöra ugnen och grillen kan innebära mycket krångel, men om du använder en boll av aluminiumfolie som disksvamp blir det säkerligen mycket lättare att ta bort även de mest envisa fläckarna. Spraya det valda rengöringsmedlet och gnugga med aluminiumet, du kommer att se att ugnen kommer bli som ny igen. För grillen är det bara att föra en aluminiumkula över den fortfarande varma grillen, den kommer genast att bli ren.

Advertisement

8. En tandborste doppad i vit vinäger för att rengöra de svåråtkomligaste ställena

Kombinera den avfettande och desinficerande effekten av vit vinäger med rengöringsverkan från en tandborste för att rengöra de områden som är svårast att nå. Små delar och munstycken av hushållsapparater, duschar och även handfat kommer att gynnas. På så vis kommer kalken bli ett minne blott.

Kände du redan till dessa extravaganta metoder?

Advertisement