4 fantasifulla idéer för att återanvända barnmatsburkar

av Hilda Maria Morgan

01 Juli 2023

4 fantasifulla idéer för att återanvända barnmatsburkar
Advertisement

Vi pratar ofta om kreativ återvinning och hur många vackra eller mycket användbara saker som kan göras med föremål och material som ska slängas. Återanvändning är en av strategierna för att göra något gott för miljön men också ett roligt sätt att ge utlopp åt sin kreativitet och, varför inte, spara lite pengar.

För de som inte upplever det praktiskt kan det verka som en utopi. Istället är de föremål som lätt kan erhållas från till synes värdelösa material oändliga och alla potentiellt funktionella och estetiskt fina.

Ett konkret exempel på detta representeras av glasburkarna med barnmat som trots sin ringa storlek kan förvandlas till en massa användbara och vackra saker. Här nedan kommer lite inspiration.

via Creativo/Facebook

Advertisement

1. Luftfräschare

1. Luftfräschare

Creativo/Facebook

Om du vill skapa en bra luftfräschare som också är dekorativ behöver du bara skaffa en homogeniserad burk komplett med lock, ris, karamellfärg och eterisk olja med den doft du föredrar (lavendel är vanligtvis den mest använda för hemmet). Gör först och främst hål i locket på burken med en hammare och en spik. Häll sedan några matskedar ris inuti, blanda i några droppar karamellfärg tills du får den färg du vill ha och tillsätt några droppar eterisk olja. Stäng och dekorera med ett band eller snöre och placera burken där du tycker att den behövs mest. Detta är till exempel en perfekt deodorant för badrummet.

Advertisement

2. Ljushållare

2. Ljushållare

Creativo/Facebook

För en mycket speciell ljushållare, lägg kaffebönor i en burk och fyll den nästa hela vägen upp. Lämna tillräckligt med utrymme för att ett värmeljus med samma diameter som burken. Lägg till ljuset och knyt ett snöre eller band om burken som dekoration. På mycket kort tid kommer du att ha ett jättefint och scenografiskt ljus att dekorera husets olika hörn med.

3. Tändsticksask

3. Tändsticksask

Creativo/Facebook

En annan mycket användbar sak som kan skapas med barnmatsburkar är tändsticksbehållare, med en tillsatt gnidningsyta för att tända dem. För att göra det, ta lite sandpapper och gör en cirkel som har samma storlek som locket på burken. Fäst cirkeln på utsidan av locket med varmt lim. Burken är redo att förvara och tända så många tändstickor du vill.

4. Doftljus

4. Doftljus

Creativo/Facebook

Att göra söta doftljus med barnmatsburkar är också väldigt enkelt. Smält vanliga vita ljus för att få flytande stearin. Limma fast en veke med varmt lim på botten av varje burk och häll sedan i det smälta stearinet i och tillsätt några droppar eterisk olja. Fäst veken med en klädnypa som vilar på burkens topp och låt stelna. Om några timmar är ljuset redo att dekoreras som du vill och för att placera ut och parfymera husets olika ytor och dina stunder av avkoppling.

För att lära dig mer om varje steg av dessa magnifika skapelser är allt du behöver göra är att titta på videon nedan och sedan sätta igång.

Advertisement