Växterna tar hand om det: 14 drömverandor för att inreda med grönska

av Hilda Maria Morgan

10 Maj 2023

Växterna tar hand om det: 14 drömverandor för att inreda med grönska
Advertisement

En blommande veranda är den bästa kompromissen för att ha ett grönt hörn som är lättskött och trevlig att vara i nästan året runt. Faktum är att det faktum att växterna bokstavligen befinner sig ett steg från huset gör det mycket lättare och snabbare att ta hand om dem, även när vädret kanske inte är så behagligt att vi vill vistas i trädgården länge. Och dessutom med tanke på närheten till huset och den täckta strukturen, kan du på platser där vintrarna inte är alltför hårda tillbringa en del av dagen utomhus nästan året runt, och oavsett kommer det att vara platser som används mycket under den varma årstiden i alla andra klimatzoner.

Att fylla dessa utrymmen med grönska är inte bara en estetisk fråga: att omge sig med växter kan verkligen göra mycket för att förbättra vårt humör, och en gardin av blad och blommor fungerar också som en naturlig skärm för att säkerställa större avskildhet. Fördelarna slutar inte där, ta en titt på dessa gröna verandor för att beundra skönheten i en grön oas helt för dig själv.

Advertisement

Fåtöljer, krukväxter och kanske en klätterväxt som klättrar från pelarna ända upp till taket: här känner man sig bortskämd i en naturlig kokong.

Advertisement

Soffor och växter av alla de slag, från de som håller längst till säsongsbetonade: dessa verandor kan dekoreras på tusen sätt, efter vår smak.

Om du gillar att byta ofta, så kommer det vara roligt att varje år välja färger och vilken typ av säsongsväxter som du ska dekorera allt med på ett enhetligt sätt, men alltid full av färger.

Om krukorna på marken och de hängande korgarna är frodiga räcker det med några för att ge intrycket av att vara omgiven av naturen.

Typen av veranda påverkar också valet av grön utsmyckning, samt tillbehören att lägga till. Du kan skapa eleganta eller mer rustika hörn, så som du föredrar!

Advertisement

Det är också trevligt att variera mellan växterna, så man har något att beundra året runt.

Skulle det inte vara underbart att gå utanför ditt hem och befinna dig i en färgstark värld som denna?

Advertisement

Om växterna kommer från rabatterna vid foten av verandan, och klättrar upp för att komma in i detta utrymme, uppnås fortfarande samma effekt utan att golvytan blir belamrad.

Ett vardagsrum i bohostil, utomhus. Det är trevligt att använda bekväma fåtöljer och mattor, och i skydd av en veranda med tak kan du inreda så här utan för mycket rädsla för dåligt väder!

Advertisement

Om vädret tillåter, eller om verandan stängs som ett uterum, skulle det också kunna vara underbart att skapa ett grönt hörn med kaktusar och andra suckulenter.

Oavsett är det tillrådligt att välja golv som klarar av att stå emot vatten och den smuts som oundvikligen uppstår när man har att göra med växter.

Advertisement

Om utrymmet inte är så stort, eller du inte kan lägga ner så mycket tid på att ta hand om växter, kan även bara några hängande krukor redan göra mycket.

Och även för korgar är valet mellan de möjliga växterna att plantera mycket brett. Från oförstörbar gullranka och filodendron till säsongsbetonade blommor.

Advertisement

Skulle du vilja skapa ett hörn av paradiset som dessa?

Advertisement