Vitlök jäst i honung: ett husmorsmedel med tusen goda egenskaper

av Hilda Maria Morgan

25 Juni 2023

Vitlök jäst i honung: ett husmorsmedel med tusen goda egenskaper
Advertisement

Tanken på att kombinera den skarpa och smakrika smaken av vitlök med den mycket söta och mjuka smaken av honung kan verka konstigt, men från föreningen av dessa två ingredienser skapas en produkt som har många erkända goda egenskaper. Specifikt kräver beredningen en period av jäsning, lite som att tillaga pickles, bara att ättikan inte är huvudpersonen i detta fall.

Det är ett uråldrigt botemedel, ett av dem som givits från generation till generation och som dessutom är känt och utnyttjat i olika delar av världen. Med den färdiga produkten kan du laga mat, vissa betraktar den nästan som en medicin, och framför allt kan burken hålla länge i skafferiet.

Advertisement

Hur man tillreder den

Hur man tillreder den

Braadlee/Reddit

Du kommer att behöva:

  • En perfekt steriliserad hermetiskt tillsluten glasburk (eller med nytt, intakt lock). Den kan steriliseras genom att man kokar den i vatten i 5-10 minuter.
  • Vitlök (lagom för att fylla burken upp till 3/4 av dess kapacitet)
  • Honung (lagom för att täcka all vitlök). Det är lämpligt att välja en opastöriserad, även kallad rå honung

Hur man går tillväga:

1.       Skala all vitlök utan att krossa den: klyftorna måste förbli intakta. Snittet i ändarna kommer att räcka för att börja skala dem och låta lite saft komma ut ur varje klyfta.

2.       Fyll den rena burken med den skalade vitlöken.

3.       Häll honungen direkt på vitlöken tills klyftorna är helt täckta, kanske till och med en centimeter ovanför vitlöken. Det kan hända att vitlöksklyftorna kommer upp mot ytan lite, men det är inget problem.

4.       Rör om och stäng burken.

5.       Låt stå i rumstemperatur, på valfri hylla i köket, i tre dagar.

6.       På den fjärde dagen öppnar du burken och rör om: du bör märka att bubblor utvecklas och kommer upp till ytan. Det betyder att jäsningsprocessen har startat.

7.       Stäng och låt gå minst 2 veckor, helst en månad, innan du förtär den.

Fermenterad vitlök kan, när den är klar, också stå i ett eller två år, den blir gradvis mörkare och mörkare.

Advertisement

De goda egenskaperna

De goda egenskaperna

Scoobydoomed/Reddit

Honung och vitlök har antibakteriella, antivirala och antioxiderande egenskaper och är naturliga hjälpmedel för kardiovaskulär hälsa, eftersom de hjälper till att sänka blodtrycket, hjälper till att hålla kolesterolet under kontroll med mera. Det verkar också som att de är fördelaktiga för psykisk hälsa, särskilt för mnemoniska förmågor och vår hjärnas välbefinnande.

Även om det kan finnas en risk för botulism när man gör en hemmagjord inläggning, verkar det som om surheten i vitlöken och de antibakteriella egenskaperna den har gemensamt med honungen gör att det är mycket osannolikt att det utvecklas.

Du kan använda produkten för att smaksätta rätter, eller till och med äta en klyfta vitlök eller två (smaken är söt och inte alls stickande som rå vitlök) på egen hand, även som ett extra och naturligt botemedel under influensasäsongen.

Extrem försiktighet rekommenderas dock vid konsumtion av denna produkt som paramedicin, det är alltid bäst att rådfråga en läkare innan.

Har du någonsin provat att tillreda denna produkt?

Advertisement