Fina men riskabla: 6 inredningstrender att se upp med

av Hilda Maria Morgan

30 April 2023

Fina men riskabla: 6 inredningstrender att se upp med
Advertisement

Kampen mellan skönhet och nytta, mellan estetisk tillfredsställelse och trygghetens komfort, är en evig kamp. Det finns ingen historisk period där man inte kan se hur vissa stilval tagit över och fört med sig någon negativ sida, vad gäller effektivitet. Det händer faktiskt också inom inredningsvärlden, med särskild hänvisning till vissa stilval som är svåra att motstå.

Vi säger inte att det här är lösningar som ska elimineras helt, utan att de kanske borde hanteras med mer medvetenhet för att minimera riskerna. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement

Frågan om ledstänger

Det finns en trend, fascinerande ur estetisk synvinkel men opraktisk: att byta ut den styva ledstången (oavsett om den är gjord av metall, trä eller annat) med rep. Det är typiskt för design i nautisk stil, och det är säkert trevligare att se ett löst draperat rep än ett styvt, men i det förra fallet, om du plötsligt behöver hålla i ledstången, kan du också säga adjö till känslan av trygghet och stabilitet, när man tar tag i ett rörligt rep.

Advertisement

Sävande hyllor

Problemet är inte, som man kan tro, dammet. Men soliditeten i dessa installationer, som ofta överlåts till gör det själv-makarens entusiasm. Ingenting hindrar dig från att föredra en svävande hylla framför andra väggskåp, men en sak måste säkerställas: att de är medvetet fästa på väggen och att du vet exakt vilken viktbelastning de kan bära. Ofta är de faktiskt kanske monterade på gipsskivor, med skruvar eller korta pluggar: i brist på en konsol eller andra strukturella stödelement är det lätt hänt att det inte kan bära vikten av för många föremål.

Så använd dem, men överdriv inte belastningen.

Den farliga charmen med vintage

Vintage har alltid sinn egen charm, det är kanske epoken som förändras. Om vi ​​verkligen när det gäller design kan hitta föremål som uppfyller vår estetiska smak, måste vi också ta hänsyn till några andra parametrar: energieffektivitet, tillgång på reservdelar, säkerhetsåtgärder – med tanke på att det inte är omöjligt att apparater byggda för decennier sedan, hur robusta och i utmärkt skick de än är, också kan vara kapabla att starta en brand eller i vilket fall som helst vara riskabla att använda.

Ledstänger - Del II: när de saknas helt

Ingen tvivlar på att eliminerandet av ledstänger från trappor helt och hållet, som ibland är fallet med de hisnande ultramoderna trappor där varje steg verkar vara upphängt rätt i luften, både är snyggt men också ett recept för allvarliga skador. Det är förståeligt att undvika att installera dem om det bara finns 3 eller 4 steg (men med många reservationer), men utöver den mängden är det ganska dumt att inte installera räcken att kunna ta tag i under någon omständighet.

Exponerade tegelstenar

Vi är förespråkare för exponerade tegelväggar, men med vissa försiktighetsåtgärder. Problemet de utgör är faktiskt att de är ett dåligt isolerande material, såväl som poröst. Därför inte särskilt effektiva ur energisynpunkt och dessutom kapabel att öka luftfuktigheten i huset. Utan tillräcklig isolering lyckas många djur därför hitta in till vårt hem. Det är därför tillrådligt att överväga alternativen, på ett arkitektoniskt plan, som undviker dessa problem, varav ett är att välja en tegelbeklädnad, till exempel.

Advertisement

Synliga rör

Det kan finnas vissa problem med synliga rör: de utsätts för skador, kanske föremål som vi transporterar och som träffar dem och så småningom skadar dem; dessutom, om det är de som bär varmt vatten, kan vi av misstag röra vid dem och bränna oss – även om detta med ordentligt isolerade rör inte borde hända.

Hur gör man när man vill städa väggen? Även där finns risk att skada rörledningen. Så ett råd till den som inte vill ge upp dess skönhet är att alltid montera dem tillräckligt långt från väggen så att du enkelt kan passera med handen eller armen för att rengöra bakom dem och även utföra det nödvändiga underhållet.

Kort sagt, med det enda undantaget för den helt oskyddade trappan, kan du unna dig lite av varje, men alltid med en nypa salt.

Advertisement