Diska plast i diskmaskinen: ja, men inte om du placerar den i botten

av Hilda Maria Morgan

11 Maj 2023

Diska plast i diskmaskinen: ja, men inte om du placerar den i botten
Advertisement

Diskmaskinen är ett formidabelt hjälpmedel till kökssysslorna, speciellt om det är många personer som man ska laga mat till och som äter hemma regelbundet. I de situationerna skulle alternativet vara att diska för hand kontinuerligt, med stor ansträngning och konsumtion. Det är därför kastruller, muggar, glas, tallrikar och bestick alltid hamnar i diskmaskinen och i genomsnitt anses en familj köra denna apparat två eller tre gånger i veckan.

Vi är dock inte begränsade till att använda apparaten i fråga enbart för metall-, glas- eller keramiskt porslin: det är faktiskt möjligt att diska olika typer av kökstillbehör i plast, även om det är nödvändigt att vidta vissa försiktighetsåtgärder för att undvika skador.

Advertisement
Creativo

Creativo

Det finns olika teorier om vilket som är det bästa sättet att ladda diskmaskinen, eller rättare sagt, var och en av oss har vanor, som också beror väldigt mycket på vad vi måste diska oftast. Men oavsett typ av föremål, bör det om det är tillverkat av plast aldrig placeras på botten av apparaten.

Anledningen är ganska förståelig: med tanke på att diskmaskiner använder mycket varmt vatten för att lösa upp avlagringar av smuts och fett, samt för att desinficera disken tack vare den höga temperaturen, och även med tanke på att värmeelementen är placerade precis i botten för att värma upp vattnet till önskad temperatur, är det i det området av diskmaskinen det blir som varmast.

Temperaturerna på botten kan deformera eller smälta plast, ibland även en som är ganska värmebeständig. Även vattentrycket bidrar till denna risk, eftersom strålarna av varmt vatten, precis på botten, är mer intensiva. Och i de flesta fall fungerar ett deformerat tillbehör inte längre korrekt.

En annan risk är att föremål nära armarna som avger vattnet kan äventyra utflödet, orsaka stagnation av varmvatten, vilket återigen kan skada eller missfärga själva tillbehören, samt äventyra apparatens korrekta funktion.

Det är därför plastföremål bör placeras på översta hyllan, där de utsätts minst direkt för värme och tryck, men ändå rengöras noggrant. Detta kommer med nödvändighet att göra att man inte kan ställa in de som är för stora, som vi kommer att fortsätta att behöva diska för hand.

Advertisement