Torkställ i plast: 5 enkla knep för att få det att se ut som nytt

av Hilda Maria Morgan

06 Maj 2023

Torkställ i plast: 5 enkla knep för att få det att se ut som nytt
Advertisement

Vi kan vara hur försiktiga och noggranna vi vill, men förr eller senare blir torkställningen av vit plast mörk och smutsig, speciellt under de perioder på året då vi kan ställer den utomhus, för att ta vara på luften och solen för att på bästa sätt torka vår tvätt.

Dessa torkställ har ett antal fördelar: de har vanligtvis tjockare stavar än metall, som lämnar färre märken på kläderna, och de fruktar inte vatten och fukt som de som lätt kan rosta, och när det händer eller vi måste arbeta för att fixa till det, eller så måste vi helt enkelt göra oss av med dem för att köpa nya.

Problemet uppstår dock också med de i plast: när de blir smutsiga, speciellt av damm, kan de ändå lämna oönskade märken på tygerna vi hänger på dem. Så hur gör man för att rengöra dem? Det är väldigt enkelt, och du behöver inte heller göra det särskilt ofta.

Advertisement
Creativo

Creativo

Det första du behöver göra är att damma: utrusta dig därför med en kvast eller borste (tex de som används till skor, kanske en gammal) med mjuka borst, eller också en mikrofiberduk, för dem speciellt över benen och längs spåren. Du kommer att se att borttagning av torr smuts av denna typ redan kommer att få operationen att verka praktiskt taget avslutad. Om det finns fläckar med vissa beläggningar, kan du använda dig av hårda borstar (tex en diskborste eller något likande som du använder för att rengöra ytor i huset med) eller till och med gamla tandborstar, men kom ihåg att bara insistera på den envisa punkten, utan att "skrapa" på andra delar av torkstället.

Gå sedan vidare med att tvätta allt. Du kan göra detta med flera metoder:

  • Med vit vinäger: häll vatten och vinäger i lika delar i en liten skål och gnugga sedan hela ytan med en mjuk svamp eller en mjuk trasa. Skölj sedan med en mjuk fuktig trasa och du är klar.
  • Citronsyra: lös upp två matskedar i en halv liter varmt vatten och använd det på samma sätt som vinägern.
  • Tvål och bikarbonat: fyll en skål med en halv liter varmt vatten, häll några droppar diskmedel eller en sked Marseille-tvål (lite mindre om det är flingor) och tillsätt två eller tre skedar bikarbonat, blanda och använd enligt ovan, skölj noggrant.
  • Citronsaft: pressa saften från en citron i en skål eller i en sprayflaska, tillsätt 500 ml vatten och fortsätt enligt beskrivningen för vinägern.
  • Väteperoxid: du kan hälla lite på svampen eller trasan, gnugga direkt med den, skölj dem när de blir smutsiga och häll sedan mer väteperoxid direkt på rengöringsredskapet.

På mindre än tio minuter kommer ditt torkställ se ut som om det vore nytt igen!

Advertisement