8 användbara tips för att få kaktusar att blomma med otrolig lätthet

av Hilda Maria Morgan

11 Maj 2023

8 användbara tips för att få kaktusar att blomma med otrolig lätthet
Advertisement

Vi är vana vid att tänka på kaktusar som olika taggiga växter utan någon speciell attraktion, förutom det faktum att de är lättodlade, utan att tänka på att de också kan blomma. Faktum är att kaktusar är mycket motståndskraftiga växter, vana vid särskilt svåra klimat, som därför inte kräver någon större omsorg för att växa och frodas.

Ändå är kaktusblomningarna plötsliga och spektakulära och förvånar alltid nybörjaren, och fortsätter att fascinera även de mest erfarna. Om vissa arter blommar sällan och under korta perioder har många andra istället långvariga och täta blomningar under växtsäsongen, om de har rätt förutsättningar.

Nedan ger vi dig 8 användbara tips för att få din kaktus att blomma med lätthet.

Advertisement

Torrlandskaktusar

Torrlandskaktusar

Pixabay

Kaktusarna i öknen eller på bergiga och torra områden, är vana vid extrema temperaturförhållanden och brist på vatten, de kan möta vinterfrosten utan rädsla så länge de inte vattnas och ger mycket färgglada men tillfälliga blomningar. Släkterna Mammilaria, Rebutia, Opuntia, Lithops, Parodia, Cereus tillhör denna typ.

Dessa växter behöver under vinterperioden en period av torr vegetativ vila för att kunna ge vackra blomningar på våren. Av denna anledning är det lämpligt att göra följande:

  • Avbryt i september all bevattning och vattna inte under hela vinterperioden; när temperaturerna sjunker, under oktober och november, flytta dem till en sval del av huset, på en trappa eller i ett obelyst rum, eller skydda dem i växthuset om du odlar dem utomhus.
  • Återuppta bevattning först i april, när våren kommer, var noga med att låta jorden torka helt mellan en vattning och en annan.
  • Placera dem på en mycket ljus plats, de flesta arter behöver minst 4-6 timmars intensivt solljus om dagen, även under vintermånaderna.
  • På våren och försommaren kan du ge mer näring till plantan med gödsling varannan vecka, lite men ofta.

Advertisement

Tropiska kaktusar

Tropiska kaktusar

Peter coxhead/Wikimedia Commons

Kaktusarna från tropiska områden används istället för fuktigare klimat, och ger mycket stora blomningar och är dag- eller nattaktiva. Dessa växters behov skiljer sig därför helt från de tidigare växternas behov:

  • Förvara dem året runt i temperaturer över 15 grader, det ideala är mellan 22 och 28.
  • Placera dem i ett mycket ljust läge, kanske nära ett fönster, där de bara kan få direkt solljus några timmar om dagen.Även under den kalla årstiden, fortsätt vattna regelbundet, när du märker att jorden är torr i de översta 2 cm.
  • På våren, tillsätt gödningsmedel till bevattningsvattnet var 15:e dag; alternativt kan du strö över jorden med potatisstärkelse innan du vattnar.

Genom att följa alla dessa tips kommer dina kaktusar alltid att ge dig underbara blommor. Lycka till med att odlingen!

Advertisement