Utomhusgolv av mönstrad markbetong: ett ekonomiskt alternativ för att replikera alla typer av utomhusgolv

av Hilda Maria Morgan

07 Maj 2023

Utomhusgolv av mönstrad markbetong: ett ekonomiskt alternativ för att replikera alla typer av utomhusgolv
Advertisement

Lika vackert som äkta sten- eller trägolv, men mycket billigare och mer motståndskraftigt. För att med några få ord sammanfatta fördelarna med mönstrad markbetong kan vi beskriva det just så. Faktum är att denna teknik utnyttjar betongens formbarhet och mångsidighet för att erhålla det estetiska resultatet som traditionellt anses vara mer elegant och attraktivt hos många stenlagda golv eller trägolv.

Visserligen har dessa naturmaterial en obestridlig charm och tillför värde till ett hem, men det är också sant att de i sig är mycket dyra och i vissa fall svårare att underhålla samt är benägna att skadas vid konstant exponering för väder och vind och inte bara. Därför väljer vi ofta att falla tillbaka på ett mer prisvärt alternativ, men vars resultat fortfarande är mycket värdefullt, som du kan se på bilderna nedan.

Advertisement
Advertisement

Som du kan se handlar det om att trycka former på färsk betong. Det görs med rullar, eller så används en sorts gigantisk "stencil", som formar!

Du kan praktiskt taget föreställa dig vilken typ av utomhusgolv som helst som du drömt om, och replikera dess utseende genom att spendera en bråkdel av vad en riktig stenläggning skulle kosta.

Och självklart kan du också anpassa färgerna, som sampietrini som inte nödvändigtvis behöver vara mörkgrå.

Det kommer inte längre att vara några problem att skapa återkommande motiv av stenar i olika storlekar som sedan måste skäras i plan för att fylla det nödvändiga utrymmet, eftersom du bara behöver dekorera en betonggjutning.

Advertisement

Även fogmassan mellan en "sten" och en annan kan färgas, och förutsatt att allt görs med kriterier och inga sprickor uppstår så behöver man inte oroa sig för att ogräs skulle börja växa mellan den ena och den andra.

Inte bara stenbeläggning: med mönstrad markbetong kan du också imitera träets skönhet, utan att ditt golv blir lika utlämnat till väder och vind.

Advertisement

Det handlar egentligen om att välja vad man gillar bäst och som bäst matchar utomhusområdet som ska beläggas, med betong kan man göra praktiskt taget vad som helst.

Har du funderat på att göra ett sådant här projekt?

Advertisement