En halvtimme för varje rum: städrutiner för att optimera tiden

av Hilda Maria Morgan

04 Maj 2023

En halvtimme för varje rum: städrutiner för att optimera tiden
Advertisement

Det finns också de tillfällen då att fördjupa sig i en grundlig städning av huset är en renande operation, speciellt om det handlar om att återställa ordning och harmoni i utrymmen som lämnats åt sitt öde för länge, som på så sätt blir beboeliga och trevliga igen. Men förutom dessa fall, låt oss inse att det är ganska sällsynt att vi gärna sköter hushållssysslorna, det är snarare en uppgift som vi kanske gärna skulle överlåta till andra. Att hitta sätt att inte samla allt arbete som ska göras på en enda dag, vilket blir avskyvärt, hjälper oss att alltid ha huset i utmärkt skick, både för oss själva och för våra gäster. Och ansträngningen blir mycket mindre.

En metod kan till exempel vara att fokusera på ett visst utrymme en halvtimme åt gången. Vi ser hur man gör det här nedan.

Advertisement

En pålitlig hjälpreda

En pålitlig hjälpreda

Amazon

Om huset inte har drabbats av särskilda invasioner av lera, hundhår och smuts mer än vanligt, och du ser till att sopa eller dammsuga huvuddelen med god regelbundenhet, så kan allt som du inte kan rengöra i farten (särskilt hår, hundhår, smulor och liknande), kan anförtros till en bärbar dammsugare. När du tar hand om vilket rum som helst är det bäst att ha den med dig, och på mycket mindre än en halvtimme kommer du att ha anmärkningsvärda resultat. Kanske vore det sedan smart att rengöra den väl, så att den alltid fungerar som bäst.

Advertisement

Köket

Köket

ImYourHuckleberry_78/Reddit

En möjlig rutin:

1.       Plocka upp allt skräp som redan finns och ta ut det ur rummet.

2.       Byt alla smutsiga kökshanddukar och handdukar.

3.       Samla det som inte ska finnas i köket i en korg eller låda (eller vagn!), och ställ det där det ska stå.

4.       Kylskåpskontroll: vad är på väg att gå ut? Vad är för gammalt? Vad bör konsumeras snarast?

5.       Spisen: om det är en sådan som ska demonteras och rengöras, blötlägg delarna i en balja med varmt vatten, diskmedel, bikarbonat (och även vit vinäger eller citronsyra). Gör så småningom samma sak med galler. Rengör under tiden spishällen.

6.       Bänkskivor: använd de lämpligaste sprayprodukterna beroende på material, även gör-det-själv-medel med en droppe diskmedel (eller Marseille-tvål) upplöst i en blandning av vatten och vit vinäger till exempel.

7.       Gå snabbt över väggskåpen, för att avfetta och sätt tillbaka brännarna på spisen vid behov.

Om det ska komma gäster

Om det ska komma gäster

sohmeho/Reddit

Om det ska komma gäster, fundera över var du kommer att spendera tid med dem: i köket, vardagsrummet, på balkongen, eller så kanske de kommer att sova över på natten och då måste du ta hand om deras sovrum.

Städa i alla fall för att få ordning på dessa rum. Så förutom att dammsuga smutsen från sofforna lite snabbt, och att sopa och tvätta golvet, tänk också på hur du kan presentera allt på ett trevligt sätt. Kuddar ordnade symmetriskt, filtar eller handdukar vikta och noggrant placerade, inga högar av föremål, lådor, skräp runt omkring – för det kan du använda korgar, gärna med lock, om det inte finns tid att sortera allt.

Badrummet

Badrummet

_notadeckofcards/Reddit

Oavsett om vi är ensamma eller i sällskap av gäster, förtjänar badrummet alltid särskild uppmärksamhet.

1.       Spraya den produkt du vill på de smutsigaste ställena och låt den verka.

2.       Under tiden, med sprayen i handen, rengör de andra ytorna i sikte, eliminera skräp.

3.       Efter 10 minuter, gå och skrubba och skölj de kritiska ställena (toalett, handfat, bidé, dusch eller badkar).

4.       Ta hand om golven, sedan är du klar.

 

Produktivitet i kontorshörnan

Produktivitet i kontorshörnan

elado/Reddit

Även den mest metodiska personen har ett skrivbord där allt efter ett tag ackumuleras, med början hos papper och dokument. Det finns dagar då vi verkligen inte har tid att städa, men varje gång vi vet att vi har 5 eller 10 minuter på oss när vi stängt av datorn eller stänger böckerna, bör vi tvinga oss själva att göra i ordning utrymmet som är dedikerat till arbetet. Att hitta ett rent och organiserat skrivbord varje gång du börjar arbeta eller studera, hjälper faktiskt alltid att börja på rätt sätt och stimulerar vår produktivitet bättre.

Kort sagt, bättre lite varje dag, för att sedan kanske verkligen njuta av helgen, hellre än att alltid skjuta upp den och till slut bli begravd av hushållssysslor när vi istället hade kunnat koppla av!

Advertisement