Skapa en unik trädgård med dessa 8 gigantiska blomarter

av Hilda Maria Morgan

04 Maj 2023

Skapa en unik trädgård med dessa 8 gigantiska blomarter
Advertisement

Om du letar efter ett sätt att göra din trädgård unik och speciell, är svaret på dina frågor arter med jätteblommor. Faktum är att dessa växter kännetecknas av sina stora och spektakulära blomställningar, som tornar upp sig över alla andra arter och omedelbart göra miljön till en underbar oas av lugn och skönhet.

Du kommer att kunna förvåna dina gäster och förvåna din familj med dessa stora och majestätiska blommor, som snart kommer att bli en källa till stor stolthet och tillfredsställelse för dig, vilka kommer locka uppmärksamheten från alla som råkar gå förbi. Men vilken art kan vi enkelt odla hemma, förutom den mycket utbredda solrosen? Vi listar 8 nedan.

Advertisement

1. Eremurus

1. Eremurus

Diego Delso/Wikimedia Commons

Denna blomma är känd som Jättestäpplilja och är idealisk för att lägga till en exotisk känsla till din trädgård utan större ansträngning. Växten är i själva verket autonom och motståndskraftig, den tål kyla och även långa perioder av torka och är resistent mot sjukdomar och parasiter. Dess majestätiska rosa, orange, röda eller gula blommor kommer att sticka ut i din trädgård från våren och under hela sommaren, den kan till och med nå 50 cm i höjd. Allt du behöver göra är att plantera den i ett soligt eller halvskuggigt läge, skyddat från vind och drag.

Advertisement

2. Hydrangea paniculata grandiflora

2. Hydrangea paniculata grandiflora

Krzysztof Ziarnek, Kenraiz/Wikimedia Commons

Hortensian är en av de mest älskade blommorna på grund av sin skönhet och variation av färger, allt från vitt till blått och olika nyanser av rosa och lila. Den gigantiska sorten, vipphortensia, producerar riktigt majestätiska blomställningar, som kan nå 35 cm i diameter och dyker upp på försommaren och varar fram till hösten. Växten behöver lite vård, placera den i halvskugga så att den får solmorgonen och vattna den regelbundet, särskilt på sommaren vid långvarig torka. Du kommer älska den.

3. Crinum

3. Crinum

Reddit

Det är en lökväxt i familjen Amaryllidaceae, det finns många sorter och de är intelätta att odla, men om du vill engagera dig kommer de att återgälda dig med underbara blomningar som börjar på sommaren. Blommorna är stora och liljeliknande, vanligtvis vita eller rosa, i vissa varianter är de tvåfärgade. Den kan odlas både i mycket stora och djupa krukor som i marken, även om dess dåliga motståndskraft mot kyla gör det nödvändigt att ge den skyddvintern. Den trivs bra i solen och i halvskugga, den idealiska exponeringen är på en solig plats under de mindre varma timmarna på dygnet. Eftersom många sorter är vattenlevande tolererar växten fuktiga jordar bra men motstår inte torka, varför frekvent och riklig vattning är nödvändig. Genom att byta substrat vart 3-4 år kommer det att vara möjligt att alltid beundra deras underbara blomning.

4. Brugmansia arborea

4. Brugmansia arborea

Dinesh Valke from Thane, India/Wikimedia Commons

Änglatrumpeten är en tropisk växt som kommer från Sydamerika med en typisk vit trumpetblomma, även om det finns sorter med rosa eller gula blommor, med en behaglig citrusarom. Det speciella med denna växt är blommornas ställning, upprätt under dagen och hängande från kvällen och hela natten. Växten är relativt enkel att odla både på en altan och i trädgården, men tänk på att den är giftig och var därför uppmärksam på barn och husdjur. Placera den i ett område med medelsol och skyddad från vinden, eventuellt bredvid en vägg för att undvika drag och alltför kalla temperaturer. Om den odlas i krukor, är det bäst med mycket stora och djupa behållare.

5. Hibiscus moscheutos

5. Hibiscus moscheutos

André ALLIOT/Wikimedia Commons

Denna växt som är känd under namnet rosenhibiskus är en underbar prydnad för trädgårdar och altaner även utan dess enorma blommor, som når 5-10 cm i diameter, 15-30 i vissa hybrider. Den har inga speciella odlingskrav, den trivs i full sol och halvskugga och i alla typer av jord förutsatt att den är fuktig. Den tolererar också alla temperaturer väl, var noga med att skydda den med riklig mulching om den närmar sig noll.

Advertisement

6. Dalia Myrtle Folly

6. Dalia Myrtle Folly

mazakeen19/Reddit

Vacker prydnadsväxt med gigantiska blommor upp till 20 cm i diameter, den är perfekt att odla i krukor eller i marken och kommer att ge färg till din trädgård eller altan med sina fantastiska blommor från juni till oktober. Den föredrar soliga eller halvskuggiga lägen.

7. Alcea rosa

7. Alcea rosa

Pixabay

Stockrosen är en fantastisk flerårig växt som kan bli upp till 2 meter hög, vars pråliga blommor bärs på stjälkar som blir upp till mer än 150 cm höga och öppnar sig mellan juni och september, med start från botten arbetar den sig uppåt. Eftersom den nästan är en vild växt kräver den ingen särskild skötsel och är den mest lämpliga för dem som vill njuta av blommors färgstarka skönhet utan att ha tid eller lust till övers.

Advertisement

8. Allium giganteum

8. Allium giganteum

Pixabay

Jättelöken är en mycket dekorativ flerårig ört som kan bli upp till 150 cm med stora, runda, lila blommor. Den används som prydnadsväxt i parker och trädgårdar, den föredrar soliga lägen och torra till fuktiga jordar, men tollerar inte vattenstagnation.

Advertisement