21 geniala tips för ett perfekt organiserat hem på 6 dagar

av Hilda Maria Morgan

02 Maj 2023

21 geniala tips för ett perfekt organiserat hem på 6 dagar
Advertisement

Ett hus som alltid är perfekt organiserat är allas önskan, men för många är det tyvärr inget annat än en dröm. Tack vare de många engagemangen i vardagen, arbetet, distraktioner av alla de slag och kvaliteter och sist men inte minst de andra familjemedlemmarna, är det mycket lätt hänt att vårt hem att förvandlas till en stökig och bullrig basar.

Det finns dock tillfällen då det blir nödvändigt att beväpna sig med mycket tålamod och återställa situationen, om du inte vill riskera att lägga ner mer tid på att leta efter det du behöver än att leva. Men vad kan man göra när kaos råder och du inte vet var du ska börja?

Nedan föreslår vi en lista över uppgifter som ska utföras dag för dag, små knep som ska implementeras på 7 dagar, ett rum i taget, för att återställa ordningen och få den att stanna kvar i ditt hem under lång tid.

Advertisement

1. Vardagsrummet

1. Vardagsrummet

Pixabay

Vardagsrummet är ett av de rum där vi tillbringar flest vakna timmar och där vi ofta tar emot våra gäster, så det är väldigt lätt hänt att det samlar på sig röra. Det är lika enkelt att eliminera det genom att ställa in rätt steg:

 • Börja med att ta bort allt som inte hör hemma i det här rummet; eftersom vi använder rummet mycket är det lätt att lämna föremål där vars plats egentligen är någon annanstans. När du känner igen dem, hitta deras rättmätiga plats i rummet där de hör hemma.
 • Samla ihop tidningar och tidskrifter, släng de gamla och de som ni inte läser längre och förvara de olästa i ett speciellt tidningsställ.
 • Om du hänger tavlor på väggarna, ge dem en exakt ordning och försök minska antalet.
 • Skapa ett utrymme, kanske nära dörren, där du kan förvara nycklar, plånböcker och post och använd specifika behållare och hyllor för varje föremål du har: CD-skivor, DVD-skivor, böcker, USB-minnen, men också tallrikar och porslin som du inte använder varje dag.

Advertisement

2. Skrivbordet

2. Skrivbordet

Pixabay

I varje riktigt kaotiskt hem börjar röran förmodligen just här: skrivbordet är vår arbetsplats, platsen där vi uttrycker vår kreativa sida och av denna anledning är den lätt utsatt för oreda. Organisera om skrivbordet med några enkla steg:

 • Lämna endast väsentliga föremål ovanpå skrivbordet; allt annat kan slängas eller förvaras i skåp och lådor.
 • Separera arbetsdokument från personliga och förvara dem i speciella märkta behållare.
 • Minska mängden papper och dokument på skrivbordet, arkivera och dela upp dem på speciella hyllor i märkta behållare så fort de skapas.

3. Sovrummet

3. Sovrummet

Pixabay

I sovrummet är ordning avgörande för att säkerställa en utmärkt vila; bibehåll ordningen med dessa goda vanor:

 • Ventilera rummet och bädda sängen varje morgon: att byta luft och hålla ordning i sängen hjälper dig att komma in i rätt mentala inställning för att hålla ordning i resten av rummet också.
 • Håll nattduksborden fria från föremål så mycket som möjligt, ha bara det väsentliga ovanpå det.
 • I barnens sovrum, förvara leksakerna på ett organiserat sätt i speciella behållare och se varje dag till att de inte ligger utspridda på golvet.
 • Om du har hyllor eller en bokhylla, bestäm volymerna efter storlek eller färg; har du däremot tidningar eller tidskrifter, gäller samma sak för vardagsrummet: släng de gamla och förvara de som ännu inte är lästa snyggt och prydligt.

4. Garderoben

4. Garderoben

Pixabay

Garderoben kan hållas i ordning med hjälp av speciella behållare, fack och ställ där klädesplaggen kan förvaras indelade efter typ och säsong.

 • Häng upp kläder som riskerar att bli förstörda med hjälp av likadana galgar för att ge ett mer städat utseende.
 • För föremål som kan förvaras i hyllor och lådor, använd fack för att hålla dem åtskilda och kunna hitta dem lättare och ordna dem prydligt vikta.
 • Skor ska förvaras i speciella behållare, helst i skoställ och hyllor åtskilda från resten av garderoben.

5. Köket

5. Köket

Pixabay

Ett organiserat kök gör att vi till fullo kan njuta av nöjet att förbereda och konsumera våra måltider:

 • Organisera porslin och bestick, men även kastruller, lock och små apparater, efter hur ofta de används, förvara dem i skåpen för att spara så mycket utrymme som möjligt och använd dig av avsatser, justerbara hyllor och krokar för koppar och redskap.
 • Förvara livsmedel i lufttäta behållare snarare än i originalförpackningen, det hjälper dig att optimera utrymmet; organisera även kryddskåpet på ett funktionellt sätt, för att optimera det tillgängliga utrymmet men också för att lättare hitta det du behöver.
 • Skapa ett hörn dedikerat till återanvändbara handlingspåsar och sop- och återvinningspåsar, för att undvika att hitta dem utspridda överallt i huset.
 • Rengör bänkskivor och spis och diskbänk regelbundet, ett rent utseende ger ett snyggare intryck.

Advertisement

6. Håll ordningen över tid

6. Håll ordningen över tid

Pixabay

Nu när ditt hem äntligen är snyggt och prydligt föreslår vi några andra knep för att bihålla ordning på ett nästan spontant sätt:

 • Det allra första att göra är att involvera hela familjen i uppgiften att upprätthålla ordningen i huset: att dela på uppgiften kommer att göra det mindre krävande, och påminna alla om att du inte är deras hembiträde.
 • Ta 10 minuter varje kväll för att gå runt huset och sätta tillbaka alla föremål på sin plats; ett jobb gjort under en kort tid men jämt och ständigt kommer att ge utmärkta resultat utan att tynga ner er.
 • Du kan ta hjälp genom att sammanställa en veckovis städtabell, som kommer att diktera ett schema med uppgifter som ska utföras dag för dag.

Från och med idag kommer ditt hem alltid att vara snyggt och prydligt, precis som ett museum!

Advertisement