Torra fläckar på gräsmattan: 9 metoder för att eliminera dem och återställa en grön och mjuk matta

av Hilda Maria Morgan

02 Maj 2023

Torra fläckar på gräsmattan: 9 metoder för att eliminera dem och återställa en grön och mjuk matta
Advertisement

En grön, tjock, mjuk gräsmatta är en källa till stolthet för många människor, och pryder utan tvekan trädgården på ett unikt sätt, även om den är mycket liten. Det är dock också resultatet av ett ständigt arbete, som innebär enkel bevattning och konstant klippning – vilket också måste göras på rätt sätt och med kriterier. Ibland, till och med i mitten eller på sidorna av en vanligtvis välskött gräsmatta, kan det uppstå tomma, torra fläckar, som om gräsmattan på vissa punkter försvann och den kala jorden stacka fram eller någon torr och tillplattad växt på marken.

I dessa fall måste du förstå vad som hänt och ingripa för att reparera gräsmattan, för att återställa dess prakt. Låt oss se vad som kan göras ytterligare.

Advertisement
jespinos/Reddit

jespinos/Reddit

  • Gräsklippningsmisstag.

En första orsak kan vara dåligt underhåll av gräsmattan. Gräsmattan bör faktiskt aldrig klippas för lågt, och höjden på gräsklipparen bör ställas in på eller nära maxnivån. Faktum är att ju kortare höjd, desto mer utsätts jorden för värme och riskerar att brännas av solen, rötterna tappar kraft, gräset dör och gräsmattan blir gradvis torr på fler och fler punkter.

Ett annat problem att undvika: slöa gräsklippare eller röjklippare. Bladen ska vara rena, inte slitna eller halvslitna. Annars försvagas gräset ännu mer och vissnar ofta.

Dessutom, glöm inte att ta det klippta gräset från gräsmattan. Ibland blir det svampigt, som om det "filtades" och det skapas ytor som ser ut som ren halm. Det är alltså nödvändigt att klippa och vädra vid rätt tidpunkter, åtminstone ett par gånger om året efter några klippningar.

  • Fattig jord.

Om jorden saknar näringsämnen dör växterna. Det gäller även gräsmattan. Speciellt måste pH-värdet kontrolleras, som helst ska vara mellan 6,5 och 7,0. Om det är högre kan det korrigeras genom att tillsätta kompost eller gödningsmedel som stimulerar dess tillväxt.

  • Nedgrävt skräp.

Det kan hända att det ligger oorganiskt skräp strax under ytskiktet, vilket förhindrar korrekt tillväxt av rötterna. Eller så händer det att några rötter från en större växt, som dött, till slut ruttnar och när den roten försvinner skapar det en ojämnhet i gräsmattan, vilket ibland resulterar i en tom fläck. Under "påträngande" fläckar av den här typen är det alltså värt att gräva lite för att förstå om det kan finnas problem av den här typen.

  • Överdriven trafik.

Vandrande människor, barn eller djur som alltid springer på samma plats hindrar gräset från att växa. Då är det bäst att stängsla av området du vill restaurera och låta naturen ha sin gång, kanske med lite regelbundet underhåll till hjälp.

  • Svamp eller insekter.

Problemen med svamp kan undvikas genom att klippa gräsmattan på rätt sätt (helst tidigt på morgonen eller på kvällen, under varma perioder), genom att vattna på natten (under varma perioder) eller på morgonen (när det är redan lite svalare) och gödsla regelbundet.

När det gäller insektsinvasioner måste vi dock, med hjälp av experter, förstå om de vi ser runt omkring på gräsmattan är skadliga djur (bara några, och väldigt få, arter) eller om de istället är till nytta för gräsmattan.

 

Dessutom, i händelse av perioder av torka, är det normalt att gräsmattan blir lidande. Därför, från sen vår tills temperaturerna sjunker tillräckligt och framför allt tills en adekvat nederbördsnivå, eller åtminstone nattlig luftfuktighet återvänder, är det lämpligt att inte klippa för ofta och alltid komma ihåg att hålla höjden på klippningen så hög som möjligt för att hjälpa själva gräsmattan att "vidgas".

Slutligen, särskilt inför klimatiska nödsituationer som blir mer och mer pressande i många delar av världen, är det värt att överväga olika lösningar jämfört med den traditionella gräsmattan: leta efter information om alternativen för marktäckande växter som är resistenta mot torka eller som är lämpliga för klimatet i ditt område, eller kanske till och med supersköna xeriscaping-alternativen som är bäst lämpade för ditt klimat!

Advertisement