8 fantastiska badrum inspirerade av art déco: när retro blir chict och modernt

av Hilda Maria Morgan

07 Maj 2023

8 fantastiska badrum inspirerade av art déco: när retro blir chict och modernt
Advertisement

Art Déco är en stil som tog fäste i konstvärlden i början av förra seklet, i förening med avantgarden som etablerade sig under den perioden. Det är en stil som på den tiden sanktionerade moderniteten och som idag anses vara vintage och retro, men samtidigt väldigt elegant och sofistikerad.

Geometrier, färgglada nyanser, speciell grafik, rigiditet och formernas egenhet är ledorden som kännetecknar denna trend. Än idag kan det anses vara ett bra inredningsval om du strävar efter raffinerad och chic interiör. Det kan till och med vara så när det gäller badrumsinredning, som använder sig helt av art déco eller bara vad gäller vissa detaljer.

Nedan visar vi en serie exempel som vi hoppas ska inspirera dig.

Formernas rigiditet, ett ordnat och geometriskt arrangemang av tillbehören och en skarp kontrast mellan färgglada färger kan vara de första tydliga referenserna till Art Déco.

Advertisement

Till de tidigare elementen kan vi lägga till användningen av geometriska motiv, som ofta används på golvplattorna.

Medan en annan tydligt retroinspirerad detalj som kan tillskrivas denna trend är användningen av många metalliska eller förgyllda detaljer.

Synliga rör och glödlampor i industriell stil är ett annat kännetecknande och flitigt använda tecken, även när det på ett modernt sätt.

Och återigen, tegelstenar som blinkar åt den industriella stilen, symmetrispel och användningen av svart är ytterligare slående drag som refererar till art déco-eran.

Advertisement

Till allt vi redan har lyft fram kan vi lägga till valet av ett tydligt vintagebadkar när det gäller form och användning av fötter som är typiska för trettiotalet.

Mörkare och mer strama linjer och färger, skickligt blandade med rutor och de vanliga geometriska mönstren, är för ett mer klassiskt badrum men alltid med en stark inspiration av vintage och retro.

Advertisement

Slutligen, är en balanserad blandning av rosa och svarta detaljer, kompenserad av valet av geometriska, essentiella och ordnade linjer, ett val som är kopplat till denna stil.

Vilken av dessa inspirationer tror du ligger närmast din smak?

Advertisement