Hur man rengör trägolv naturligt och billigt

av Hilda Maria Morgan

01 Maj 2023

Hur man rengör trägolv naturligt och billigt
Advertisement

Trägolv är varma och charmiga och är kapabla att omedelbart göra miljön elegant och fascinerande, samt ge trevliga taktila förnimmelser som överträffar alla andra typer av golv. Men detta material är också mycket känsligt och det är nödvändigt att vara särskilt uppmärksam på dess rengöring och underhåll. Faktum är att många kemiska rengöringsmedel är för aggressiva för trägolv, liksom vissa rengöringsverktyg som lätt riskerar att lämna repor och fula märken på ytan.

Vilken metod skulle kunna vara bättre än användningen av naturliga medel för rengöring och underhåll? Öppna skafferiet och använd dig av de bästa hjälpmedlen som finns inom naturlig rengöring: du kommer att se att ditt trägolv kommer att skina med ett nytt ljus. Låt oss tillsammans ta reda på hur man gör.

Advertisement
rigorousthinker/Reddit

rigorousthinker/Reddit

Det idealiska botemedlet för att rengöra dina trägolv tar effektivt bort fläckar och sanerar hela ytan, samtidigt som det ger näring åt träet, som därmed håller längre. För detta behöver du två enkla ingredienser: vit vinäger för att rengöra och desinficera, och vegetabilisk olja för att ge näring.

Förbered ditt eget rengöringsmedel genom att blanda 250 ml vatten med 125 ml vit vinäger och 1 tesked vegetabilisk olja. Om du vill kan du lägga till några droppar av en eteriska olja för att ge en behaglig doft. Blanda alla ingredienser väl och häll i dem i en sprayflaska som du använder för att fukta ytan och rengör den med en mikrofiberduk eller mjuk mopp. Denna blandning är perfekt för målade golv och kan även fungera som ett anti-mögel-medel och anti-kalk-medel.

För detta och för alla efterföljande lösningar rekommenderar vi att du använder en sprayflaska för att undvika överskott av vatten och fukt, vilket skulle göra det svårare att torka och skulle kunna skada golvet. Alternativt kan du begränsa vattenstagnationen genom att doppa en mikrofiberduk i lösningen och krama ur ordentligt.

Advertisement
Imgur

Imgur

Andra naturliga medel som kan hjälpa oss att rengöra våra golv:

  • en blandning av vatten och alkohol, till exempel, gör att du kan sanera och rengöra noggrant och få utmärkta resultat utan att riskera att skada träet.
  • Blanda 15-20 droppar citronsaft med 125 cl olivolja och fördela blandningen på ytan med en sprayflaska. En perfekt metod för att ge näring åt parketten samtidigt som man avfettar den ordentligt.
  • sedan finns det en mer komplex metod att implementera men som ändå är värd att prova om dina golv redan är förstörda eller slitna: koka 1 liter öl med två teskedar bivax; när vätskan delvis har avdunstat och vaxet har smält, låt det svalna och sprida ut det över hela golvet. Låt torka och torka av med en mjuk trasa. Bivaxet i detta botemedel kommer att regenerera ditt skadade golv.

Om du i slutet av rengöringen märker några repor eller något skadat område på dina golv, behandla den drabbade delen med olivolja: det kommer att återställa golvet till sin ursprungliga glans.

Nu är du redo att städa, kom alltid ihåg att vara mycket försiktig!

Advertisement